Właściwości i zastosowanie glicyny

Właściwości i zastosowanie glicyny

Glicyna pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Przede wszystkim bierze udział w przemianach biochemicznych, które zachodzą w nerkach oraz wątrobie. Występuje w wielu produktach spożywczych, między innymi w mięsie, soczewicy, jogurtach oraz twarogu. Jakie działanie ma glicyna i jakie znajduje zastosowanie?

Glicyna i jej działanie

W organizmie ludzkim glicyna znajduje się w wysokim stężeniu w tkance mięśniowej, skórze oraz tkance łącznej stawów. Jest aminokwasem o bardzo szerokim spektrum działania. Oto kilka jej ważnych funkcji:

  • wspomaga działanie leków: wchodzi w interakcje z niektórymi lekami, a także chroni układ pokarmowy.
  • Przyspiesza regenerację mięśni: wpływa na zahamowanie rozpadu białek budujących mięśnie i utrzymanie wysokiego poziomu tkanki, co jest ważne szczególnie u sportowców oraz osób starszych.
  • Poprawia kondycję skóry i włosów: działa przeciwzmarszczkowo, wygładza i wzmacnia włosy oraz zapobiega ich elektryzowaniu się.
  • Wspomaga syntezę kolagenu: glicyna jest jednym z głównych składników kolagenu, który zapewnia odpowiednią elastyczność i wytrzymałość chrząstek, stawów i więzadeł. 
  • Wspomaga koncentrację i poprawia pamięć: wpływa także na poprawę jakości snu, redukuje uczucie lęku i niepokoju, niweluje zmęczenie i ułatwia zapamiętywanie oraz uczenie się.
  • Chroni jelita przed stanem zapalnym: glicyna ma wpływ na śluzówkę wyścielającą jelita, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju stanu zapalnego i ma działanie ochronne.
  • Wpływa na regulację poziomu cukru we krwi: dzięki temu wspomaga walkę z cukrzycą i wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. 

fot. bonavita

Zastosowanie glicyny

Glicynę warto dostarczać wraz z pożywieniem, a w przypadku niedoborów można zdecydować się na przyjmowanie suplementów diety lub leków zawierających tę substancję. Jej niedobory występują niezwykle rzadko. Najwięcej tej substancji występuje w nasionach i pestkach, między innymi dyni, słonecznika, lnu oraz sezamu. Duże ilości glicyny zawarte są w orzeszkach arachidowych, orzechach włoskich, żółtkach jaj, ryżu, jogurcie naturalnym, twarogu, żółtym serze, czerwonej soczewicy, kalafiorze oraz zarodkach pszennych. Znajduje się ona również w produktach mięsnych, takich jak kurczak, wołowina czy świeże ryby, w szczególności łososiu, morszczuku oraz halibucie. 

Glicyna znajduje zastosowanie w leczeniu wielu chorób takich jak:

  • niewydolność serca,
  • niewydolność nerek,
  • padaczka,
  • depresja,
  • wrzody żołądka,
  • zespół nieszczelnego jelita,
  • zapalenie stawów.

Oprócz tego, że glicyna występuje w lekach oraz suplementach diety, można ją znaleźć w składach kosmetyków. Jak się okazuje ta dotąd słabo znana substancja ma wiele ciekawych i ważnych zastosowań w ludzkim organizmie.