Metale ciężkie, takie jak rtęć, ołów czy arsen, są wszędzie - w wodzie, w żywności, a nawet w kosmetykach. Z małymi ilościami organizm radzi sobie sam. Problem pojawia się, gdy nagromadzą się one w organizmie, powodując zmęczenie, bóle głowy, mięśni i stawów. Co jeść, by uniknąć zatrucia metalami ciężkimi?
Produkty wspomagające detoksykację organizmu
Woda
Nikogo chyba nie dziwi, że w to właśnie ona w zestawieniu zajmuje pierwsze miejsce. Woda udrażnia jelita, pomaga usunąć szkodliwe produkty przemiany materii i usprawnia pracę całego układu pokarmowego. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na wodę wynosi około półtora litra, w zależności od wieku, stanu zdrowia czy aktywności fizycznej.
Warto po nią sięgać tuż po przebudzeniu, by uzupełnić jej braki po kilkugodzinnym śnie. Wiele badań naukowych wykazało, że odpowiednie nawodnienie organizmu pomaga w zwalczaniu bólów głowy czy zaparć, a nawet może nas uchronić przed nadwagą i cukrzycą.
Zielone warzywa liściaste
Im więcej zielonych warzyw liściastych znajdzie się w naszej diecie, tym lepiej. Warto postawić przede wszystkim na szpinak, jarmuż, różne gatunki sałaty i pietruszkę. Stanowią one prawdziwą skarbnicę składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, potas, magnez i witaminy. Dostarczają dużą dawkę błonnika pokarmowego, usprawnia pracę jelit, tym samym wspomagają naturalne procesy detoksykacji.
fot. Kto cię wyleczy
Chlorella
Chlorella zaliczana jest do tzw. superfoods, czyli żywności o wysokiej wartości odżywczej i działaniu zdrowotnym. Zawarte w niej związki wzmacniają układ odpornościowy, pomaga obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu we krwi, a nawet wykazują działanie antynowotworowe. Oprócz tego chlorella wiąże i usuwania z organizmu ołów, kadm i rtęć.
Spirulina
Spirulina, dzięki zawartej w sobie fikocyjaninie, skutecznie obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy i udarowi mózgu, usuwa ciężkie metale z organizmu, a jej regularne spożywanie może odwrócić szkody powstałe przez stosowanie nieprawidłowej diety. Duża zawartość błonnika pozwala na wytworzenie na ściankach jelit śluzową osłonkę, która znacząco ogranicza wchłanianie tłuszczów i cukrów, tym samym wspomaga normalizowanie poziomu glukozy we krwi oraz obniża poziom cholesterolu.
fot. Forum Nutrition
Czosnek
Czosnek uchodzi za jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków. Jego regularne spożywanie wzmacnia układ odpornościowy i pozwala uniknąć przeziębień i infekcji. Ponadto obniża poziom ,,złego" cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy. Wykazuje również działanie detoksykujące.
Nie czekaj, aż będzie za późno - włącz powyższe produkty do swojej diety i wspomóż swój organizm w detoksykacji.
Komentarze