Co jeść na śniadanie?

Kameralna

Co jeść na śniadanie?

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Odpowiednio zbilansowane daje energię na cały dzień. Właśnie w ten sposób możemy uniknąć chęci podjadania między posiłkami. Co zjeść na śniadanie, by dzień był bardziej produktywny?

Zjedzenie śniadania pozwala na uzupełnienie składników odżywczych po całej nocy. Jego kaloryczność powinna wynosić nawet 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Dobrze zbilansowane śniadanie poprawi koncentrację, humor i zapewni zastrzyk energii. Ważne, aby w pierwszym posiłku uwzględnić zarówno węglowodany, białka, jak i tłuszcze. Co powinno znaleźć się rano na talerzu?

Śniadanie - najlepsze produkty

Jajka

Jajka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko, witaminy A, E, D, K oraz witaminy z grupy B, fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. Ponadto żółtka jaj zawierają luteinę i zeaksantynę - przeciwutleniacze, które wspomagają zdrowie oczu. Stanowią źródło choliny, która wspiera pracę mózgu i wątroby. Oprócz tego regularne jedzenie jajek pozwala obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i zwiększając jednocześnie poziom "dobrego" HDL. Wysoka zawartość białka zwiększa uczucie sytości, zmniejsza tym samym spożycie kalorii w ciągu dnia. Dodaj do nich pełnoziarniste pieczywo i porcję ulubionych warzyw, a nie zabraknie Ci energii do następnego posiłku.


fot. Medme

Płatki owsiane

Owsianka to królowa śniadań. Płatki owsiane pełne są sycącego błonnika, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Udowodniono, że jego regularne spożywanie w odpowiednich ilościach zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory okrężnicy. Płatki owsiane to także źródło wielu przeciwutleniaczy, które mają zbawienny wpływ na zdrowie całego organizmu. Aby śniadanie z płatkami owsianymi było pełnowartościowe, dodaj do nich mleko lub jogurt, orzechy i owoce – w ten sposób dostarczysz sobie wszystkich makroelementów.

Orzechy

Stanowią świetny dodatek do owsianki, granoli czy innych słodkich propozycji. Dzięki zawartym w nich tłuszczach i białku, zapewniają uczucie sytości na długo po śniadaniu. Co ważne, doskonale wpływają na nasze zdrowie – wzmacniają układ sercowo-naczyniowy, zmniejszają oporność na insulinę i łagodzą stany zapalne. Pamiętajmy jednak, że są kaloryczne – 100 g orzechów włoskich dostarcza około 650 kcal.

Owoce i warzywa

Zaleca się dodawanie porcji warzyw i owoców do każdego posiłku. Jeśli dodamy je do śniadania, będziemy mieli pewność, że nasz organizm dostał porcję witamin i minerałów. Owoce są źródłem cukrów prostych, które pobudzą nas o poranku. Oprócz tego bogate są w błonnik, zawierają niewiele kalorii i dużą dawkę wody. Wszystko to sprawia, że stanowią idealny dodatek do pierwszego posiłku.

Podobnie warzywa – dodaj je do tradycyjnych kanapek, zrób owocowo-warzywny koktajl na bazie jogurtu lub mleka i poczuj się lepiej z samego rana.

A co jeśli nie masz czasu na śniadanie? Zaplanuj je poprzedniego dnia, przygotuj półprodukty i sprawdź, jak pełnowartościowy posiłek z samego rana wpłynie na Twoje samopoczucie.