Olej palmowy od lat uchodzi za szkodliwy, wręcz niebezpieczny dla zdrowia. Ma powodować miażdżycę, otyłość i choroby serca. Ile w tym prawdy?
Olej palmowy to olej roślinny produkowany z nasion lub miąższu palmy oleistej. Nierafinowany ma gęstą, ciekłą konsystencję i żółtobrązowy kolor. Rafinowany, utwardzony olej jest twardą masą w białym lub jasnożółtym kolorze i to właśnie pod taką postacią używany jest powszechnie w przemyśle spożywczym.
Olej palmowy w naturalnej, nierafinowanej postaci nie jest szkodliwy. Znajdziemy w nim liczne składniki mineralne i witaminy. Dopiero w procesie utwardzania zmienia swoje właściwości. W przemyśle spożywczym, ze względów ekonomicznych, stosuje się rafinowany olej palmowy, który jest tani i przedłuża przydatność produktów do spożycia.
Zastosowanie oleju palmowego
Olej palmowy używany jest przede wszystkim do produkcji słodyczy, takich jak czekolady, batony, ciastka, lody, chipsy i inne słone przekąski.
Olej palmowy znajdziemy w składzie margaryn i masła, którym nadaje stałą konsystencję.
Zapakowane pieczywo z długim terminem przydatności do spożycia, bułki do hamburgerów i hot-dogów, pieczywo tostowe, ciasto francuskie, pakowane ciasta, szczególnie te z niższej półki, zawierają pokaźne ilości oleju palmowego. Ale nie tylko. Pełne są innych ,,ulepszaczy” – konserwantów, wzmacniaczy smaku, cukru – takie połączenie to gwarancja problemów z nadwagą, układem krążenia i systemem immunologicznym.
Zazwyczaj im produkt jest tańszy i im dłuższy ma termin przydatności do spożycia, tym większe ilości oleju palmowego zostały wykorzystane do jego produkcji.
fot. Medme.pl
Olej palmowy - dlaczego jest szkodliwy?
Zmiany, jakie zachodzą w budowie komórek tłuszczowych podczas procesu rafinacji i utwardzania sprawiają, że kwasy tłuszczowe zamieniają się w szkodliwe tłuszcze trans. Ich nadmiar w diecie podnosi poziom ,,złego” cholesterolu we krwi, tym samym zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Oprócz tego tłuszcze trans mogą powodować otyłość i nadwagę, insulinooporność i cukrzycę typu II.
Olej palmowy sam w sobie nie jest szkodliwy dla zdrowia. Dopiero poddany procesom rafinacji i utwardzania zmienia się w niebezpieczne tłuszcze, których pełno na sklepowych pułkach.
Komentarze