Czwartek, Kwiecień 25
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Czy olej palmowy faktycznie jest szkodli...

Poradnik Zdrowie

Czy olej palmowy faktycznie jest szkodliwy?

Olej palmowy od lat uchodzi za szkodliwy, wręcz niebezpieczny dla zdrowia. Ma powodować miażdżycę, otyłość i choroby serca. Ile w tym prawdy?

Olej palmowy to olej roślinny produkowany z nasion lub miąższu palmy oleistej. Nierafinowany ma gęstą, ciekłą konsystencję i żółtobrązowy kolor. Rafinowany, utwardzony olej jest twardą masą w białym lub jasnożółtym kolorze i to właśnie pod taką postacią używany jest powszechnie w przemyśle spożywczym.

Olej palmowy w naturalnej, nierafinowanej postaci nie jest szkodliwy. Znajdziemy w nim liczne składniki mineralne i witaminy. Dopiero w procesie utwardzania zmienia swoje właściwości. W przemyśle spożywczym, ze względów ekonomicznych, stosuje się rafinowany olej palmowy, który jest tani i przedłuża przydatność produktów do spożycia.

Zastosowanie oleju palmowego

Olej palmowy używany jest przede wszystkim do produkcji słodyczy, takich jak czekolady, batony, ciastka, lody, chipsy i inne słone przekąski.

Olej palmowy znajdziemy w składzie margaryn i masła, którym nadaje stałą konsystencję.

Zapakowane pieczywo z długim terminem przydatności do spożycia, bułki do hamburgerów i hot-dogów, pieczywo tostowe, ciasto francuskie, pakowane ciasta, szczególnie te z niższej półki, zawierają pokaźne ilości oleju palmowego. Ale nie tylko. Pełne są innych ,,ulepszaczy” – konserwantów, wzmacniaczy smaku, cukru – takie połączenie to gwarancja problemów z nadwagą, układem krążenia i systemem immunologicznym.

Zazwyczaj im produkt jest tańszy i im dłuższy ma termin przydatności do spożycia, tym większe ilości oleju palmowego zostały wykorzystane do jego produkcji.


fot. Medme.pl

Olej palmowy - dlaczego jest szkodliwy?

Zmiany, jakie zachodzą w budowie komórek tłuszczowych podczas procesu rafinacji i utwardzania sprawiają, że kwasy tłuszczowe zamieniają się w szkodliwe tłuszcze trans. Ich nadmiar w diecie podnosi poziom ,,złego” cholesterolu we krwi, tym samym zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Oprócz tego tłuszcze trans mogą powodować otyłość i nadwagę, insulinooporność i cukrzycę typu II.

Olej palmowy sam w sobie nie jest szkodliwy dla zdrowia. Dopiero poddany procesom rafinacji i utwardzania zmienia się w niebezpieczne tłuszcze, których pełno na sklepowych pułkach.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Witamina C nie tylko na odporność

Czytaj następny

Berberys - właściwości i zastosowanie

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).