Najczęstsze objawy niedoboru białka

beGLOSYY

Najczęstsze objawy niedoboru białka

Białko to jeden z najważniejszych składników w diecie. Skąd wiedzieć, że jemy go za mało?

Bierze udział w regeneracji tkanek, komórek i narządów, są podstawowym składnikiem krwi, limfy i hormonów, wchodzą w skład ciał odpornościowych – to tylko niektóre, ważne funkcje białek. Ich niedobór może powodować poważne zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Co powinno nas zaniepokoić?

Objawy niedoboru białka

Ilość białka w organizmie spada wraz z wiekiem. W związku z tym zwiększa się ryzyko zaniku mięśni, pojawienia się osteoporozy czy anemii. Jakie objawy świadczą o tym, że brakuje nam białka?

Wzmożony apetyt

Ciągłe uczucie głodu i chęć podjadania między posiłkami często spowodowane są nieprawidłowo zbilansowaną dietą, w której dostarczamy za dużo węglowodanów kosztem białka. Badania potwierdzają, że odpowiednia podaż protein skutecznie pozwala kontrolować głód i apetyt.

Zatrzymywanie wody w organizmie

Retencja wody w organizmie często spowodowana jest niedoborem białka, które  bierze udział w regulacji gospodarki wodnej. Jeżeli podaż tego makroskładnika jest niewystarczająca, mogą pojawić się obrzęki, najczęściej w okolicach kostek.


fot. Psychoterapia CO Tam?

Osłabione włosy, skóra i paznokcie

Rozdwojone końcówki, blada cera i łamliwe paznokcie to jedne z pierwszych sygnałów, które wysyła organizm, gdy brakuje mu białka. Kolagen i elastyna są niezbędne dla utrzymania pięknych i zdrowych włosów, skóry i paznokci.

Zmęczenie i problemy ze snem

Znaczne ograniczenie białka i kalorii w diecie skutkuje osłabieniem i zmęczeniem. Może również powodować, że będziemy budzić się co kilka godzin, ponieważ organizm będzie domagał się posiłku. Spożywanie odpowiedniej ilości białka zapewni uczucie sytości i stabilizację poziomu insuliny.

Częstymi objawami są także:

  • nieregularny cykl lub brak miesiączki u kobiet,
  • podatność na infekcje,
  • problemy z koncentracją,
  • wolne gojenie się ran.

Dowiedz się, gdzie szukać wartościowego białka.