Białko to jeden z najważniejszych składników w diecie. Skąd wiedzieć, że jemy go za mało?
Bierze udział w regeneracji tkanek, komórek i narządów, są podstawowym składnikiem krwi, limfy i hormonów, wchodzą w skład ciał odpornościowych – to tylko niektóre, ważne funkcje białek. Ich niedobór może powodować poważne zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Co powinno nas zaniepokoić?
Objawy niedoboru białka
Ilość białka w organizmie spada wraz z wiekiem. W związku z tym zwiększa się ryzyko zaniku mięśni, pojawienia się osteoporozy czy anemii. Jakie objawy świadczą o tym, że brakuje nam białka?
Wzmożony apetyt
Ciągłe uczucie głodu i chęć podjadania między posiłkami często spowodowane są nieprawidłowo zbilansowaną dietą, w której dostarczamy za dużo węglowodanów kosztem białka. Badania potwierdzają, że odpowiednia podaż protein skutecznie pozwala kontrolować głód i apetyt.
Zatrzymywanie wody w organizmie
Retencja wody w organizmie często spowodowana jest niedoborem białka, które bierze udział w regulacji gospodarki wodnej. Jeżeli podaż tego makroskładnika jest niewystarczająca, mogą pojawić się obrzęki, najczęściej w okolicach kostek.
fot. Psychoterapia CO Tam?
Osłabione włosy, skóra i paznokcie
Rozdwojone końcówki, blada cera i łamliwe paznokcie to jedne z pierwszych sygnałów, które wysyła organizm, gdy brakuje mu białka. Kolagen i elastyna są niezbędne dla utrzymania pięknych i zdrowych włosów, skóry i paznokci.
Zmęczenie i problemy ze snem
Znaczne ograniczenie białka i kalorii w diecie skutkuje osłabieniem i zmęczeniem. Może również powodować, że będziemy budzić się co kilka godzin, ponieważ organizm będzie domagał się posiłku. Spożywanie odpowiedniej ilości białka zapewni uczucie sytości i stabilizację poziomu insuliny.
Częstymi objawami są także:
- nieregularny cykl lub brak miesiączki u kobiet,
- podatność na infekcje,
- problemy z koncentracją,
- wolne gojenie się ran.
Dowiedz się, gdzie szukać wartościowego białka.
Komentarze