Poniedziałek, Sierpień 2
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Kawa z masłem – doda energii i przyspies...

KobietaMag.pl

Kawa z masłem – doda energii i przyspieszy metabolizm

Kawa z mlekiem, ze śmietanką, z cukrem lub bez. A co powiesz na kawę z masłem? Czy kawa z dodatkiem masła rzeczywiście przyspiesza odchudzanie?

Właściwości kawy z masłem

Kawa z masłem zyskuje coraz większą popularność wśród kawoszy na całym świecie. Przypisuje się jej nie tylko właściwości pobudzające, ale i… odchudzające. Kofeina zawarta w kawie przyspiesza przemianę materii, działanie lekko przeczyszczająco i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Z kolei tłuszcz w postaci masła hamuje apetyt i zapewnia długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami. Kawa zyskuje te wspaniałe właściwości po dodaniu odpowiedniego rodzaju masła, czyli niesolonego masła klarowanego, które zawiera krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Kawa z masłem na śniadanie? Czemu nie, szczególnie dla osób zapracowanych, które nie mają czasu zjeść przed wyjściem z domu. Kawa z masłem mocno pobudza, ponieważ jest źródłem dwóch rodzajów energii – kofeiny i tłuszczu. Oprócz tego masło jest bardzo odżywcze: zawiera witaminy A, D, E i K, a także kwasy tłuszczowe, które usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego.

fot. Przyjaciele Kawy

Kawa kuloodporna

,,Kawą kuloodporną” nazywa się kawę z dodatkiem masła i oleju kokosowego. Pomysłodawcą jest David Asprey, autor bloga na temat zdrowego żywienia. Podczas swojego pobytu w Tybecie poznał przepis na herbatę z masłem wyprodukowanym z mleka jaków, który go zainspirował.

Kawa kuloodporna szczególną popularnością cieszy się wśród sportowców, osób wykonujących pracę umysłową i stosujących dietę redukcyjną. Napój ten zmniejsza łaknienie, daje uczucie sytości i zwiększa ogólną sprawność umysłową. Oprócz tego wykazuje działanie zdrowotne, m.in. zapobiega chorobom Alzheimera i Parkinsona, cukrzycy, chorobom układu sercowo-naczyniowego i udarom mózgu.

Przepis na kawę z masłem

Do przyrządzenia napoju wykorzystuje się czarną kawę. Nie należy używać kawy rozpuszczalnej oraz bezkofeinowej. Do 100-200 mililitrów espresso dodaj jedną łyżkę klarowanego, niesolonego masła, następnie całość dokładnie wymieszaj. Zrezygnuj z cukru i śmietanki, ponieważ zwiększą one kaloryczność kawy, a przy tym zmniejszą jej zdrowotne działanie. Smak napoju można wzbogacić cynamonem, kardamonem czy wanilią.

Wypróbuj także przepis na najlepszą kawę kuloodporną.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Psychoterapia przy nowotworze

Czytaj następny

Normy żywienia 2017

Komentarze

Dla Ciebie

Polecamy

Loteria Tofflairs

Kategorie

Popularne tagi

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).