Kawa z masłem – doda energii i przyspieszy metabolizm

KobietaMag.pl

Kawa z masłem – doda energii i przyspieszy metabolizm

Kawa z mlekiem, ze śmietanką, z cukrem lub bez. A co powiesz na kawę z masłem? Czy kawa z dodatkiem masła rzeczywiście przyspiesza odchudzanie?

Właściwości kawy z masłem

Kawa z masłem zyskuje coraz większą popularność wśród kawoszy na całym świecie. Przypisuje się jej nie tylko właściwości pobudzające, ale i… odchudzające. Kofeina zawarta w kawie przyspiesza przemianę materii, działanie lekko przeczyszczająco i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Z kolei tłuszcz w postaci masła hamuje apetyt i zapewnia długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami. Kawa zyskuje te wspaniałe właściwości po dodaniu odpowiedniego rodzaju masła, czyli niesolonego masła klarowanego, które zawiera krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Kawa z masłem na śniadanie? Czemu nie, szczególnie dla osób zapracowanych, które nie mają czasu zjeść przed wyjściem z domu. Kawa z masłem mocno pobudza, ponieważ jest źródłem dwóch rodzajów energii – kofeiny i tłuszczu. Oprócz tego masło jest bardzo odżywcze: zawiera witaminy A, D, E i K, a także kwasy tłuszczowe, które usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego.

fot. Przyjaciele Kawy

Kawa kuloodporna

,,Kawą kuloodporną” nazywa się kawę z dodatkiem masła i oleju kokosowego. Pomysłodawcą jest David Asprey, autor bloga na temat zdrowego żywienia. Podczas swojego pobytu w Tybecie poznał przepis na herbatę z masłem wyprodukowanym z mleka jaków, który go zainspirował.

Kawa kuloodporna szczególną popularnością cieszy się wśród sportowców, osób wykonujących pracę umysłową i stosujących dietę redukcyjną. Napój ten zmniejsza łaknienie, daje uczucie sytości i zwiększa ogólną sprawność umysłową. Oprócz tego wykazuje działanie zdrowotne, m.in. zapobiega chorobom Alzheimera i Parkinsona, cukrzycy, chorobom układu sercowo-naczyniowego i udarom mózgu.

Przepis na kawę z masłem

Do przyrządzenia napoju wykorzystuje się czarną kawę. Nie należy używać kawy rozpuszczalnej oraz bezkofeinowej. Do 100-200 mililitrów espresso dodaj jedną łyżkę klarowanego, niesolonego masła, następnie całość dokładnie wymieszaj. Zrezygnuj z cukru i śmietanki, ponieważ zwiększą one kaloryczność kawy, a przy tym zmniejszą jej zdrowotne działanie. Smak napoju można wzbogacić cynamonem, kardamonem czy wanilią.

Wypróbuj także przepis na najlepszą kawę kuloodporną.