Sobota, Styczeń 29
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Kawa z masłem – doda energii i przyspies...

KobietaMag.pl

Kawa z masłem – doda energii i przyspieszy metabolizm

Kawa z mlekiem, ze śmietanką, z cukrem lub bez. A co powiesz na kawę z masłem? Czy kawa z dodatkiem masła rzeczywiście przyspiesza odchudzanie?

Właściwości kawy z masłem

Kawa z masłem zyskuje coraz większą popularność wśród kawoszy na całym świecie. Przypisuje się jej nie tylko właściwości pobudzające, ale i… odchudzające. Kofeina zawarta w kawie przyspiesza przemianę materii, działanie lekko przeczyszczająco i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Z kolei tłuszcz w postaci masła hamuje apetyt i zapewnia długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami. Kawa zyskuje te wspaniałe właściwości po dodaniu odpowiedniego rodzaju masła, czyli niesolonego masła klarowanego, które zawiera krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Kawa z masłem na śniadanie? Czemu nie, szczególnie dla osób zapracowanych, które nie mają czasu zjeść przed wyjściem z domu. Kawa z masłem mocno pobudza, ponieważ jest źródłem dwóch rodzajów energii – kofeiny i tłuszczu. Oprócz tego masło jest bardzo odżywcze: zawiera witaminy A, D, E i K, a także kwasy tłuszczowe, które usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego.

fot. Przyjaciele Kawy

Kawa kuloodporna

,,Kawą kuloodporną” nazywa się kawę z dodatkiem masła i oleju kokosowego. Pomysłodawcą jest David Asprey, autor bloga na temat zdrowego żywienia. Podczas swojego pobytu w Tybecie poznał przepis na herbatę z masłem wyprodukowanym z mleka jaków, który go zainspirował.

Kawa kuloodporna szczególną popularnością cieszy się wśród sportowców, osób wykonujących pracę umysłową i stosujących dietę redukcyjną. Napój ten zmniejsza łaknienie, daje uczucie sytości i zwiększa ogólną sprawność umysłową. Oprócz tego wykazuje działanie zdrowotne, m.in. zapobiega chorobom Alzheimera i Parkinsona, cukrzycy, chorobom układu sercowo-naczyniowego i udarom mózgu.

Przepis na kawę z masłem

Do przyrządzenia napoju wykorzystuje się czarną kawę. Nie należy używać kawy rozpuszczalnej oraz bezkofeinowej. Do 100-200 mililitrów espresso dodaj jedną łyżkę klarowanego, niesolonego masła, następnie całość dokładnie wymieszaj. Zrezygnuj z cukru i śmietanki, ponieważ zwiększą one kaloryczność kawy, a przy tym zmniejszą jej zdrowotne działanie. Smak napoju można wzbogacić cynamonem, kardamonem czy wanilią.

Wypróbuj także przepis na najlepszą kawę kuloodporną.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Zdrowe paznokcie = zdrowy organizm

Czytaj następny

Czy poprawnie parzysz swoją herbatę?

Komentarze

Dla Ciebie

Polecamy

Kategorie

Popularne tagi

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).