Który olej wybrać? Oto najzdrowsze oleje

foodmylife.pl

Który olej wybrać? Oto najzdrowsze oleje

Rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy, lniany… Półki sklepowe uginają się pod butelkami różnych olejów. Który wybrać?

Na przestrzeni ostatnich lat rynek zalały najróżniejsze rodzaje olejów. Każdy z nich ma inne właściwości i przeznaczenie. Niektóre lepsze są do smażenia, inne do sałatek i dressingów. Przy wyborze oleju ważną kwestią jest punkt dymienia, inaczej też punkt spalania. Jest to temperatura, w której olej zaczyna dymić i uwalniać związki chemiczne szkodliwe dla zdrowia.

Najzdrowsze oleje kuchenne

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Najzdrowsza jest oliwa tłoczona na zimno, do której wyrobu użyto niedojrzałych oliwek, które zawierają najwięcej polifenoli i antyoksydantów. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ma stosunkowo niski punkt dymienia, dlatego najlepiej wykorzystać ją do smażenia na średnim ogniu lub pieczenia w niższej temperaturze. Nada się także jako dodatek do dressingów.

Olej z awokado

Pozyskuje się go z miąższu z awokado. Charakteryzuje się łagodnym smakiem i wysoką temperaturą dymienia, dlatego w kuchni ma szereg zastosowań. Spośród innych olejów wyróżnia się wysokim poziomem zdrowych tłuszczów jednonienasyconych i niską zawartością tłuszczów wielonienasyconych.

Olej lniany

Olej lniany to doskonałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżyć poziom lipidów i regulować ciśnienie krwi. Bogaty jest w tłuszcze jednonienasycone. Jest wrażliwy na ciepło, pod którego wpływem szybko jełczeje, dlatego trzeba przechowywać go w lodówce. Nie nadaje się do gotowania. Sprawdzi się za to jako dodatek do sałatek.


fot. Women's Health

Olej z orzechów włoskich

Podobnie jak same orzechy włoskie, olej jest doskonałym źródłem roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3. Najlepiej używać go do dressingów i sałatek, ponieważ jest wrażliwy na temperature. Po otwarciu warto przechowywać go w lodówce – wtedy zachowa swój smak i substancje odżywcze.

Olej arachidowy

Można wyróżnić kilka rodzajów oleju arachidowego. Olej z orzeszków ziemnych ma stosunkowo wysoki punkt dymienia, dlatego nadaje się do grillowania, pieczenia i smażenia. Stanowi źródło witaminy E i tłuszczów jednonienasyconych.

Olej sezamowy

Olej sezamowy jest bogaty w tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Zawiera sezamol i sezaminę, przeciwutleniacze, które, jak wykazują niektóre badania, mogą obniżać ciśnienie krwi.

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy jest jednym z najczęściej używanych w polskich kuchniach. Ma wysoki punkt dymienia, dzięki czemu można go używać na wiele sposobów. Ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i jest stosunkowo bogaty w kwasy jednonienasycone. Jedynym jego minusem jest fakt, że zwykle jest wysoko przetworzony.

Na koniec przydatna wskazówka: jak przechowywać olej, żeby zachował świeżość jak najdłużej? Nie powinno się stawiać butelki w pobliżu piekarnika, kuchenki, płyty grzewczej ani nad nimi. Najlepiej postawić go w chłodnym i ciemnym miejscu. Wtedy będziemy mieli pewność, że zachowa swoje właściwości i walory smakowe.