Rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy, lniany… Półki sklepowe uginają się pod butelkami różnych olejów. Który wybrać?
Na przestrzeni ostatnich lat rynek zalały najróżniejsze rodzaje olejów. Każdy z nich ma inne właściwości i przeznaczenie. Niektóre lepsze są do smażenia, inne do sałatek i dressingów. Przy wyborze oleju ważną kwestią jest punkt dymienia, inaczej też punkt spalania. Jest to temperatura, w której olej zaczyna dymić i uwalniać związki chemiczne szkodliwe dla zdrowia.
Najzdrowsze oleje kuchenne
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Najzdrowsza jest oliwa tłoczona na zimno, do której wyrobu użyto niedojrzałych oliwek, które zawierają najwięcej polifenoli i antyoksydantów. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ma stosunkowo niski punkt dymienia, dlatego najlepiej wykorzystać ją do smażenia na średnim ogniu lub pieczenia w niższej temperaturze. Nada się także jako dodatek do dressingów.
Olej z awokado
Pozyskuje się go z miąższu z awokado. Charakteryzuje się łagodnym smakiem i wysoką temperaturą dymienia, dlatego w kuchni ma szereg zastosowań. Spośród innych olejów wyróżnia się wysokim poziomem zdrowych tłuszczów jednonienasyconych i niską zawartością tłuszczów wielonienasyconych.
Olej lniany
Olej lniany to doskonałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżyć poziom lipidów i regulować ciśnienie krwi. Bogaty jest w tłuszcze jednonienasycone. Jest wrażliwy na ciepło, pod którego wpływem szybko jełczeje, dlatego trzeba przechowywać go w lodówce. Nie nadaje się do gotowania. Sprawdzi się za to jako dodatek do sałatek.
fot. Women's Health
Olej z orzechów włoskich
Podobnie jak same orzechy włoskie, olej jest doskonałym źródłem roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3. Najlepiej używać go do dressingów i sałatek, ponieważ jest wrażliwy na temperature. Po otwarciu warto przechowywać go w lodówce – wtedy zachowa swój smak i substancje odżywcze.
Olej arachidowy
Można wyróżnić kilka rodzajów oleju arachidowego. Olej z orzeszków ziemnych ma stosunkowo wysoki punkt dymienia, dlatego nadaje się do grillowania, pieczenia i smażenia. Stanowi źródło witaminy E i tłuszczów jednonienasyconych.
Olej sezamowy
Olej sezamowy jest bogaty w tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Zawiera sezamol i sezaminę, przeciwutleniacze, które, jak wykazują niektóre badania, mogą obniżać ciśnienie krwi.
Olej rzepakowy
Olej rzepakowy jest jednym z najczęściej używanych w polskich kuchniach. Ma wysoki punkt dymienia, dzięki czemu można go używać na wiele sposobów. Ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i jest stosunkowo bogaty w kwasy jednonienasycone. Jedynym jego minusem jest fakt, że zwykle jest wysoko przetworzony.
Na koniec przydatna wskazówka: jak przechowywać olej, żeby zachował świeżość jak najdłużej? Nie powinno się stawiać butelki w pobliżu piekarnika, kuchenki, płyty grzewczej ani nad nimi. Najlepiej postawić go w chłodnym i ciemnym miejscu. Wtedy będziemy mieli pewność, że zachowa swoje właściwości i walory smakowe.
Komentarze