menshealth
Pięć produktów na energię
Energia to ważny aspekt naszego życia. Nie ma wątpliwości, że jeśli brakuje nam energii nie jesteśmy w stanie rosnąć prawidłowo, rozwijać się i realizować siebie, nie mówiąc już o innych rzeczach.
Są jednak sytuacje gdy energia z nas ucieka i nie wiemy jak sobie z tym poradzić. Nie mamy siły by wstać rano i z radością powitać nowy dzień, ale teraz mamy dla Was fantastyczne rozwiązanie! Dzięki tym produktom pozyskamy więcej energii! Przeczytajcie uważnie!
Kapusta
Kapusta, kalafior, brukselka, jarmuż - te produkty zawierają sulforafan, czyli związek, który według koreańskich naukowców może oczyścić mózg z patologicznych białek (beta-amyloidu i tau), które odkładając się, mogą prowadzić do choroby Alzheimera. Pod jaką postacią jeść kapustę? Można na surowo, z zupy lub doprawioną sokiem z cytryny i solą, chrupcie sobie ją tak po prostu!
Tempeh
Ten tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany jest z ziaren soi, poddawanych procesowi fermentacji. Ze względu na wysokie wartości odżywcze, a także charakterystyczną teksturę i smak, jest współcześnie szeroko stosowany w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej jako zamiennik mięsa oraz nabiału. Jest to jeden z najzdrowszych produktów na świecie! 100 gramów tego sfermentowanego ciasta sojowego zawiera 20 g białka! Posiada także bakterie, które poprawią sposób, w jaki radzicie sobie z niepokojem i stresem. Jak jeść? Dorzućcie pokrojony w kostkę tempeh do pikantnego curry, leczo czy też po prostu do sałatki.
fot. Wikipedia
Cieciorka
Cieciorka, zwana również ciecierzycą lub grochem włoskim, jest klasyfikowana jako roślina strączkowa. Jest niezwykle popularna na Bliskim Wschodzie i w krajach basenu Morza Śródziemnego. Zawiera tryptofan – aminokwas, który pomoże Wam szybko zasnąć i zregenerować się. Przeciwdziała także powstawaniu groźnych procesów zapalnych mózgu. Wykorzystuje się ją do przygotowania hummusu, smacznej pasty do smarowania pieczywa.
Dorsz
Ta ryba zawiera duże ilości białka, zwanego parwabuminą, które utrudnia gromadzenie się związanych z chorobą Parkinsona białkowych złogów. Dorsz zawiera również kwasy omega-3 i witaminę D, które wspólnie pomagają w syntezie serotoniny poprawiającej nastrój. Rybę można jeść pieczoną, smażoną lub gotowaną na parze, jak wolicie! My polecamy pieczoną w folii, w przyprawach.
Owoce morza
Wszyscy wiemy, że omega-3 który jest w rybach działa na pracę naszego mózgu, ale czy wiecie, że owoce morza to bogactwo witaminy B12? Witamina B12 odgrywa bardzo ważną funkcję w działaniu układu nerwowego. Jej zadaniem jest regulacja produkcji czerwonych krwinek. Do istotnych funkcji witaminy B12 zaliczyć można także zapobieganie anemii, zwiększenie odporności na stres, ochronę przed nowotworami i chorobą Alzhaimera. Wśród owoców morza spożywane są głównie skorupiaki (homary, langusty, homarce, kraby i krewetki) oraz mięczaki, w tym małże ( m.in. opstrygi, omułki, przegrzebki, sercówki), ślimaki (uchowiec, trąbiki, pobrzeżki) i głowonogi (mątwy, kałamarnice i ośmiornice). Owoce morza polecamy pod każdą postacią! Warto ich spróbować.