Czosnek – naturalny antybiotyk

Cud pH

Czosnek – naturalny antybiotyk

Czosnek jest prawdziwą skarbnicą drogocennych dla zdrowia składników. Przeciwdziała chorobom, a gdy się rozwiną, skutecznie wspomaga leczenie. Dlaczego warto codziennie zjadać co najmniej jeden ząbek czosnku?

Apteczka w 4 gramach

Ząbek czosnku waży średnio 4 g. 100 g czosnku to 146 kcal, a pojedynczy ząbek dostarcza około 6 kcal. Czosnek stanowi źródło antyoksydantów, aminokwasów, saponiny, związków śluzowych, witamin A, B1, B2, PP oraz C, potasu, wapnia, magnezu, kobaltu i chromu. Jednak ceniony jest przede wszystkim ze względu na obecność olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę, która odpowiada za jego charakterystyczny zapach.


fot. Wprost Zdrowie

Jak czosnek wspomaga zdrowie?

Pomaga zwalczać infekcje

Czosnek skutecznie wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego. Takie działanie zawdzięcza związkom siarkowym i olejkom eterycznym. W czasie przeziębienia czy grypy ciepłe mleko z ząbkiem czosnku postawi na nogi - ułatwi odkrztuszanie, rozgrzeje i udrożni drogi oddechowe.

Chroni przed zawałem i udarem

Czosnek wykazuje działanie podobne do aspiryny – zmniejsza lepkość krwi. Oprócz tego powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych, co może zapobiegać zawałowi serca i udarowi mózgu. Liczne badania wykazują, że regularne spożywanie czosnku uelastycznia naczynia krwionośne, tym samym pozytywnie wpływa na przepływ krwi.

Wspomaga trawienie

Czosnek ma zbawienny wpływ na cały układ trawienny -  przyspiesza i nasila wydzielanie żółci i soków żołądkowych, usprawnia pracę jelit, tym samym zapobiega powstawaniu wzdęć.

Obniża ciśnienie krwi

Liczne badania potwierdzają, że regularne spożywanie czosnku może obniżyć ciśnienie tętnicze krwi nawet o 10 procent i w efekcie zapobiec zawałowi serca. Dotyczy to przede wszystkim osób ze zdiagnozowaną miażdżycą naczyń wieńcowych i tych, które przebyły już zawał serca.

Działa bakteriobójczo

Bogate w związki siarki olejki eteryczne działają jak naturalny antybiotyk i, w przeciwieństwie do tych chemicznych, nie naruszają naturalnej flory bakteryjnej jelit. Co więcej, czosnek jest źródłem probiotycznych związków, które wspomagają mikroflorę, od której w dużej mierze zależy odporność całego organizmu. Hamują rozwój bakterii gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy, otoczkowców, które szybko uodparniają się na działanie farmaceutyków.

Wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci

Przeciwutleniacze zawarte w czosnku hamują szkodliwe działanie wolnych rodników, tym samym opóźniają procesy starzenia się komórek całego organizmu. Z kolei witaminy i minerały odżywiają skórę, wzmacniają także włosy i paznokcie. Czosnek uelastycznia naczynia krwionośne i poprawia krążenie krwi, dzięki czemu zapobiega powstawaniu żylaków i nieestetycznych pajączków.