Cud pH
Czosnek – naturalny antybiotyk
Czosnek jest prawdziwą skarbnicą drogocennych dla zdrowia składników. Przeciwdziała chorobom, a gdy się rozwiną, skutecznie wspomaga leczenie. Dlaczego warto codziennie zjadać co najmniej jeden ząbek czosnku?
Apteczka w 4 gramach
Ząbek czosnku waży średnio 4 g. 100 g czosnku to 146 kcal, a pojedynczy ząbek dostarcza około 6 kcal. Czosnek stanowi źródło antyoksydantów, aminokwasów, saponiny, związków śluzowych, witamin A, B1, B2, PP oraz C, potasu, wapnia, magnezu, kobaltu i chromu. Jednak ceniony jest przede wszystkim ze względu na obecność olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę, która odpowiada za jego charakterystyczny zapach.
fot. Wprost Zdrowie
Jak czosnek wspomaga zdrowie?
Pomaga zwalczać infekcje
Czosnek skutecznie wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego. Takie działanie zawdzięcza związkom siarkowym i olejkom eterycznym. W czasie przeziębienia czy grypy ciepłe mleko z ząbkiem czosnku postawi na nogi - ułatwi odkrztuszanie, rozgrzeje i udrożni drogi oddechowe.
Chroni przed zawałem i udarem
Czosnek wykazuje działanie podobne do aspiryny – zmniejsza lepkość krwi. Oprócz tego powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych, co może zapobiegać zawałowi serca i udarowi mózgu. Liczne badania wykazują, że regularne spożywanie czosnku uelastycznia naczynia krwionośne, tym samym pozytywnie wpływa na przepływ krwi.
Wspomaga trawienie
Czosnek ma zbawienny wpływ na cały układ trawienny - przyspiesza i nasila wydzielanie żółci i soków żołądkowych, usprawnia pracę jelit, tym samym zapobiega powstawaniu wzdęć.
Obniża ciśnienie krwi
Liczne badania potwierdzają, że regularne spożywanie czosnku może obniżyć ciśnienie tętnicze krwi nawet o 10 procent i w efekcie zapobiec zawałowi serca. Dotyczy to przede wszystkim osób ze zdiagnozowaną miażdżycą naczyń wieńcowych i tych, które przebyły już zawał serca.
Działa bakteriobójczo
Bogate w związki siarki olejki eteryczne działają jak naturalny antybiotyk i, w przeciwieństwie do tych chemicznych, nie naruszają naturalnej flory bakteryjnej jelit. Co więcej, czosnek jest źródłem probiotycznych związków, które wspomagają mikroflorę, od której w dużej mierze zależy odporność całego organizmu. Hamują rozwój bakterii gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy, otoczkowców, które szybko uodparniają się na działanie farmaceutyków.
Wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci
Przeciwutleniacze zawarte w czosnku hamują szkodliwe działanie wolnych rodników, tym samym opóźniają procesy starzenia się komórek całego organizmu. Z kolei witaminy i minerały odżywiają skórę, wzmacniają także włosy i paznokcie. Czosnek uelastycznia naczynia krwionośne i poprawia krążenie krwi, dzięki czemu zapobiega powstawaniu żylaków i nieestetycznych pajączków.