Kiszonki – bogactwo witamin

Inspirowane Smakiem

Kiszonki – bogactwo witamin

Kiszonki warto jeść przez cały rok, a jesienią i zimą wręcz powinny gościć regularnie na naszych stołach. Dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej?

Kiszone produkty spożywcze, takie jak kiszona kapusta czy ogórki, są doskonałym źródłem witamin z grupy B, oraz A, E, K, i C. Kwaśne środowisko zapobiega utlenianiu się nietrwałej witaminy C, wpływa również korzystanie na przyswajalność składników odżywczych.

Co znajdziemy w kiszonkach?

  • kwas mlekowy – wpływa na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej
  • acetylocholina – pomaga obniżyć ciśnienie krwi, poprawia pracę serca, usprawnia perystaltykę jelit
  • błonnik pokarmowy – szybko syci, stymuluje jelita do pracy, pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu
  • bakterie fermentacji mlekowej - wpływają korzystnie skład mikroflory jelit, hamują procesy gnilne w jelitach
fot. Restauracja Akademia
Pamiętaj: jeżeli kupujesz kiszonki, wybieraj produkty KISZONE, nie KWASZONE.

Jedz kiszonki jak najczęściej!

  1. Zdrowie jelit. W trakcie procesu fermentacji powstaje kwas mlekowy. Zmniejsza ilość ,,złych” bakterii, zapewniając tym samym równowagę mikroflory bakteryjnej jelit. W związku z tym z organizmu szybciej wydalane są szkodliwe toksyny, a składniki odżywcze z pożywienia wchłaniają się dużo efektywniej. Jesteśmy także mniej narażeni na infekcje, alergie pokarmowe oraz inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
  2. Detoksykacja organizmu. Organizm człowieka każdego dnia narażony jest na działanie szkodliwych związków pochodzących m.in. z jedzenia czy powietrza. Gromadzą się w nim metale ciężkie i substancje chemiczne niebezpieczne dla zdrowia. Regularne jedzenie kiszonek przyspiesza metabolizm, co sprawia, że wszystkie te szkodliwe związki są usuwane dużo szybciej. Badania wykazały również, że szczepy bakterii probiotycznych znajdujących się w fermentowanej żywności skutecznie eliminują różne rodzaje toksyn z roztworów wodnych.
  3. Odporność organizmu. Najwięcej komórek odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego znajduje się w jelitach. Kiedy w mikroflorze jelitowej znajduje się wystarczająco dużo ,,dobrych” bakterii, nasz układ immunologiczny działa prawidłowo. Kiedy jednak więcej jest tych ,,złych”, dochodzi wtedy do stanów zapalnych w jelitach. Mogą one wywoływać takie schorzenia, jak  nowotwory czy cukrzyca. Regularne jedzenie kiszonek pozwala zachować równowagę mikroflory jelitowej.
  4. Zapobieganie otyłości. Cukier stanowi pożywkę dla ,,złych” bakterii, dlatego im więcej go spożywamy, tym większa jest ich liczba. Przewaga ,,złych bakterii” w jelitach sprawia, że mamy większą chęć na słodycze i inne niezdrowe produkty. Regularne spożywanie kiszonek wspomaga odchudzanie, ponieważ zawarte w niej związki wyrównują poziom leptyny - hormonu, który reguluje uczucie głodu i sytości.
  5. Lepsza praca mózgu. Jedzenie kiszonek wpływa na reakcje chemiczne zachodzące w naszym mózgu. Fermentowana żywność znacząco wpływa na poprawę nastroju. Wszystko za sprawą zawartego w niej szczepu bakterii - Lactobacillus rhamnosus, który pozwala obniżyć poziom kortyzolu– hormonu stresu.