Świeże warzywa, chude mięso, produkty bogate w błonnik… Większość z nas wie, co dobre dla naszego serca. A co szkodzi mu najbardziej?
Produkty szkodliwe dla serca
Przetworzone mięso
Produkty, takie jak wędliny, kiełbasy czy parówki zawierają przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, duże ilości cholesterolu, soli i konserwantów. Wszystko to sprawia, że ich spożycie zwiększa ryzyko miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, zawału serca i udaru mózgu.
fot. Compassion Polska
Produkty smażone w głębokim tłuszczu
Czyli uwielbiane przez wszystkich frytki, skrzydełka i pączki. Smażenie w głębokim tłuszczu zwiększa kaloryczność dania, a produkty spożywcze są zazwyczaj bogate w tłuszcze trans. Ich obecność w diecie wiąże się z ryzykiem rozwoju wielu chorób, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego, raka, cukrzycy i otyłości.
Alkohol
Nadmierne spożywanie alkoholu przyczynia się do nadciśnienia tętniczego, zwiększa ryzyko wystąpienia migotania przedsionków, może też prowadzić do udaru niedokrwiennego.
Sól
Badania naukowe wykazały, że nadmiar soli w diecie powoduje nadciśnienie tętnicze, a co za tym idzie, zwiększa ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g, jednak statystyki pokazują, że zjadamy jej nawet trzykrotnie więcej. Nie dość, że nadużywamy jej w kuchni, to producenci żywności nadużywają jej w produkcji, np. sosów, serów, a nawet słodyczy.
fot. abcZdrowie
Napoje energetyczne
Liczne badania naukowe potwierdzają, że picie napojów energetyzujących kurczy naczynia krwionośne, prowadząc do wzrostu ciśnienia tętniczego, zwiększenia ryzyka zawałów serca i udarów mózgu.
Fast food
Fast food to przede wszystkim węglowodany proste, tłuszcze nasycone, ogromne ilości soli i cukru. Po udanej imprezie nie umiesz odmówić sobie kebabu, a Twoim ulubionym daniem obiadowym jest pizza? Jeżeli odpowiedź brzmi ,,tak”, zmień swoje nawyki żywieniowe jak najszybciej. Takie odżywianie może szybko doprowadzić do otyłości, cukrzycy i chorób serca.
Cukier
Statystyczny Polak zjada średnio 40 kg cukru w ciągu roku. To aż dwa razy więcej niż dopuszczalna norma ustalona przez Światową Organizację Zdrowia. Może to prowadzić do otyłości, cukrzycy, zwiększać ciśnienie tętnicze oraz wywoływać stany zapalne w organizmie. Uważasz, że owocowy jogurt to zdrowy pomysł na śniadanie lub przekąskę? Jesteś w błędzie! Może zawierać nawet 6 łyżeczek cukru. Czytaj etykiety i przekonaj się, ile cukru zjadasz każdego dnia, nawet jeśli nie masz go w swojej kuchni.
fot. Food Navigator
Komentarze