Kolagen to białko naturalnie występujące w organizmie. Stanowi istotny składnik skóry, tkanek wewnętrznych, stawów i kości - zapewnia im elastyczność i wytrzymałość. Niestety, wraz z wiekiem produkcja kolagenu znacząco się obniża, co jest przyczyną starzenia się komórek. Jakie funkcje pełni kolagen i jak go skutecznie uzupełniać?
Rola kolagenu w organizmie
Kolagen stanowi prawie 1/3 wszystkich białek w organizmie, który syntezuje go z aminokwasów obecnych w pożywieniu. Jednak, aby ten proces zachodził, niezbędna jest obecność witaminy C. Naukowcy wyodrębnili ponad 30 rodzajów tego białka. Różnią się od siebie budową oraz funkcjami, jakie pełnią. Kolagen:
- zapewnia skórze sprężystość i elastyczność,
- odpowiada za rozciągliwość ścięgien i więzadeł,
- zapewnia wytrzymałość kościom,
- odpowiada za „poślizg” stawów w czasie ruchu,
- odpowiada za odpowiednie umocowanie narządów wewnętrznych,
- chroni przed rozwojem drobnoustrojów chorobotwórczych,
- zapobiega utracie wody z wewnętrznych warstw skóry,
- chroni skórę przed czynnikami atmosferycznymi.
Do 25. roku życia ubytki kolagenu są naturalnie uzupełniane, jednak produkcja tego białka spada wraz z wiekiem. Włókna kolagenowe stają się cieńsze, spada tempo syntezy, zmniejsza się jego ochronne działanie. W efekcie skóra traci elastyczność, pojawiają się przebarwienia, rany dłużej się goją, występują bóle stawów. Rozpad kolagenu obecnego w skórze przyspiesza niezdrowy tryb życia, m.in. niedobór snu, stres, brak aktywności fizycznej, nieodpowiednia dieta, a także zanieczyszczenie powietrza i promieniowanie UV.
fot. Medestetica
W czym jest kolagen?
Kolagen można w pewnym stopniu uzupełniać w sposób naturalny, sięgając regularnie po produkty o znacznej zawartości tego białka. Największe ilości kolagenu zawierają:
- galarety (rybne, wieprzowe, owocowe),
- podroby (serca, wątróbki),
- salceson,
- golonka,
- wywary z kości, chrząstek i skórek.
- żelatyna,
- miękkie struktury w skrzydełkach i udkach drobiowych.
W obfitującym w białko nie może zabraknąć produktów bogatych w witaminę C. Należą do nich:
- papryka,
- kapusta,
- natka pietruszki,
- brukselka,
- brokuły.
Spożywanie powyższych produktów bogatych w kolagen przez dłuższy czas nie jest wskazane ze względu na dużą zawartość tłuszczów - ich większa ilość może powodować wzrost poziomu cholesterolu. Innym sposobem na zwiększenie ilości kolagenu w organizmie jest dostarczanie organizmowi składników biorących udział w syntezie tego białka. Należą do nich m.in.:
- witamina A – znajdziemy ją w jajach, słodkich ziemniakach, jarmużu, szpinaku, dyni, marchwi czy fasolce szparagowej,
- witamina C – jej źródła stanowią owoce cytrusowe, papryka, owoce dzikiej róży, kiwi, natka pietruszki, kiszonki, brokuły, brukselka,
- witamina E – produkty bogate w tę witaminę to olej słonecznikowy, kukurydziany i z pestek winogron, orzechy laskowe, migdały, ziarna zbóż, oliwki, szparagi, awokado, jarmuż.
Komentarze