Najlepsze puszyste naleśniki z serem

fot. smaker.pl

Najlepsze puszyste naleśniki z serem

Najlepsze puszyste naleśniki z serem

Puszyste ciasto, kremowe nadzienie. Mówiąc krótko – naleśniki idealne. Nadają się świetnie na każdy posiłek, dla młodszych i starszych. Przypomnij sobie smak ciepłych naleśników prosto z rodzinnego domu.

fot. smaker.pl

Do wykonania ciasta będziecie potrzebować:

-210 gramów mąki

-200 ml ciepłej wody

-100 ml ciepłego mleka

-3 jajka (w temperaturze pokojowej)

-ok. 45 ml oliwy z oliwek

-łyżka cukru

-opcjonalnie miarka odżywki białkowej (dodając ją do ciasta można zrezygnować z dodawania cukru

 

Do wykonania nadzienia będziecie potrzebować:

-500 gramów twarogu półtłustego

-3 łyżki śmietany 18%

-2 łyżki cukru

-łyżeczka cukru wanilinowego

 

Przygotowanie ciasta:

Do dużej miski dodaj mąkę, ciepłą wodę, ciepłe mleko, cukier (opcjonalnie odżywkę białkową) i wbij jajka w temperaturze pokojowej, wymieszaj używając miksera. Na koniec dodaj oliwę i wymieszaj ponownie. Na rozgrzaną patelnie (bez dodatkowego tłuszczu) wylej partię masy, możesz użyć do tego chochelki, dzięki temu każdy naleśnik wyjdzie równy. Smaż chwilę z obu stron.

Przygotowanie nadzienia:

Przełóż twaróg do miski, dodaj śmietanę, cukier i cukier wanilinowy. Jeśli lubisz bardziej jednolitą masę w naleśnikach możesz wymieszać wszystko blenderem ręcznym, jeśli wolisz klasyczne nadzienie, wystarczy, że wymieszasz wszystko widelcem.

Posmaruj połowę naleśnika nadzieniem (na masę możesz dodać kawałki banana lub truskawek) i złóż dwukrotnie na pół. Smacznego!