Najlepsze puszyste naleśniki z serem
Puszyste ciasto, kremowe nadzienie. Mówiąc krótko – naleśniki idealne. Nadają się świetnie na każdy posiłek, dla młodszych i starszych. Przypomnij sobie smak ciepłych naleśników prosto z rodzinnego domu.
fot. smaker.pl
Do wykonania ciasta będziecie potrzebować:
-210 gramów mąki
-200 ml ciepłej wody
-100 ml ciepłego mleka
-3 jajka (w temperaturze pokojowej)
-ok. 45 ml oliwy z oliwek
-łyżka cukru
-opcjonalnie miarka odżywki białkowej (dodając ją do ciasta można zrezygnować z dodawania cukru
Do wykonania nadzienia będziecie potrzebować:
-500 gramów twarogu półtłustego
-3 łyżki śmietany 18%
-2 łyżki cukru
-łyżeczka cukru wanilinowego
Przygotowanie ciasta:
Do dużej miski dodaj mąkę, ciepłą wodę, ciepłe mleko, cukier (opcjonalnie odżywkę białkową) i wbij jajka w temperaturze pokojowej, wymieszaj używając miksera. Na koniec dodaj oliwę i wymieszaj ponownie. Na rozgrzaną patelnie (bez dodatkowego tłuszczu) wylej partię masy, możesz użyć do tego chochelki, dzięki temu każdy naleśnik wyjdzie równy. Smaż chwilę z obu stron.
Przygotowanie nadzienia:
Przełóż twaróg do miski, dodaj śmietanę, cukier i cukier wanilinowy. Jeśli lubisz bardziej jednolitą masę w naleśnikach możesz wymieszać wszystko blenderem ręcznym, jeśli wolisz klasyczne nadzienie, wystarczy, że wymieszasz wszystko widelcem.
Posmaruj połowę naleśnika nadzieniem (na masę możesz dodać kawałki banana lub truskawek) i złóż dwukrotnie na pół. Smacznego!
Komentarze