Ligol, antonówka, a może szara renta? Na stoisku z owocami łatwo się pogubić. Czym różnią się od siebie odmiany jabłek i do czego je wykorzystać?
Jabłka to źródło cennych witamin i mikroelementów. Witamina C wzmacnia odporność i zwalcza wolne rodniki tlenowe, odpowiedzialne za procesy starzenia. Błonnik doskonale wpływają na pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu we krwi. Jabłka są niskokaloryczne (100 g to zaledwie 50 kcal), dlatego są polecane w dietach redukcyjnych (zobacz, na czym polega dieta jabłkowa). Pasują zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Najwięcej cennych składników znajduje się tusz pod skórką, dlatego najlepiej nie obierać owoców.
Najpopularniejsze odmiany jabłek
Szampion
Ta odmiana pochodzi z Czech. Szampion to odmiana uważana za jedną z najsmaczniejszych, dlatego jest chętnie jedzona na surowo. Aromatyczne, słodkie owoce można również wykorzystać do przygotowania przecierów dla dzieci, soków i przetworów.
Antonówka
To jedna z najpopularniejszych odmian. Antonówki są soczyste, ale kwaśne. Doskonale sprawdzą się do szarlotki, jako przetwory czy składnik soków owocowo-warzywnych. Nadaje się też do suszenia.
Gala
To odmiana przyjechała do nas z Nowej Zelandii. Owoce są słodkie, kruche, o kremowym miąższu. Galę można jeść zarówno na surowo, ale świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Te jabłka nadają się również do suszenia.
fot. Poradnik Zdrowie
Golden Delicious
Golden Delicious najczęściej jemy na surowo. Są aromatyczne, kruche, i soczyste. Tej odmiany można też użyć do wszelkiego rodzaju deserów i przetworów.
Papierówka
Papierówki są bardzo aromatyczne i kwaśne. Najlepiej smakują na surowo.
Ligol
To Polska odmiana jabłek. Są soczyste i lekko kwaskowate. Te owoce najlepiej jeść na surowo, ale sprawdzą się także w sałatkach.
Idared
Jest to amerykańska odmiana jabłoni. Ze względu na dość grubą, twardą skórkę dobrze sprawdzi się jako składnik szarlotki i przetworów.
Szara reneta
To stara odmiana o winno-kwaskowym smaku, która nadaje się jako dodatek do mięs, wypieków, przetworów i do suszenia.
Komentarze