Najpopularniejsze odmiany jabłek – czym się od siebie różnią?

Strona Zdrowia

Najpopularniejsze odmiany jabłek – czym się od siebie różnią?

Ligol, antonówka, a może szara renta? Na stoisku z owocami łatwo się pogubić. Czym różnią się od siebie odmiany jabłek i do czego je wykorzystać?

Jabłka to źródło cennych witamin i mikroelementów. Witamina C wzmacnia odporność i zwalcza wolne rodniki tlenowe, odpowiedzialne za procesy starzenia. Błonnik doskonale wpływają na pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu we krwi. Jabłka są niskokaloryczne (100 g to zaledwie 50 kcal), dlatego są polecane w dietach redukcyjnych (zobacz, na czym polega dieta jabłkowa). Pasują zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Najwięcej cennych składników znajduje się tusz pod skórką, dlatego najlepiej nie obierać owoców.

Najpopularniejsze odmiany jabłek

Szampion

Ta odmiana pochodzi z Czech. Szampion to odmiana uważana za jedną z najsmaczniejszych, dlatego jest chętnie jedzona na surowo.  Aromatyczne, słodkie owoce można również wykorzystać do przygotowania przecierów dla dzieci, soków i przetworów.

Antonówka

To jedna z najpopularniejszych odmian. Antonówki są soczyste, ale kwaśne. Doskonale sprawdzą się  do szarlotki, jako przetwory czy składnik soków owocowo-warzywnych. Nadaje się też do suszenia.

Gala

To odmiana przyjechała do nas z Nowej Zelandii. Owoce są słodkie, kruche, o kremowym miąższu. Galę można jeść zarówno na surowo, ale świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Te jabłka nadają się również do suszenia.


fot. Poradnik Zdrowie

Golden Delicious

Golden Delicious najczęściej jemy na surowo. Są aromatyczne, kruche, i soczyste. Tej odmiany można też użyć do wszelkiego rodzaju deserów i przetworów.

Papierówka

Papierówki są bardzo aromatyczne i kwaśne. Najlepiej smakują na surowo.

Ligol

To Polska odmiana jabłek. Są soczyste i lekko kwaskowate. Te owoce najlepiej jeść na surowo, ale sprawdzą się także w sałatkach.

Idared

Jest to amerykańska odmiana jabłoni. Ze względu na dość grubą, twardą skórkę dobrze sprawdzi się jako składnik szarlotki i przetworów.

Szara reneta

To stara odmiana o winno-kwaskowym smaku, która nadaje się jako dodatek do mięs, wypieków, przetworów i do suszenia.