Mangostan, zwany także garcynią, żółtoplą albo smaczeliną. Owoce tej tropikalnej rośliny są uważane za jedne z najsmaczniejszych na świecie! Poza tym mają bogate właściwości odżywcze.
Tropikalna rozkosz
Dokładne pochodzenie mangostanu nie jest do końca znane, jednak podejrzewa się, że tropikalne owocowe drzewa wzięły swój początek na Wyspach Sundajskich i Molukach, należących do Archipelagu Malajskiego. Owoce są wielkości niedużych mandarynek, okrągłe, z grubą skórką - na zewnątrz suchą, w środku mięsistą. Jadalna jest biała owocnia, zwykle 5-8 segmentów. Co ciekawe, znajdujące się na spodzie każdego owocu działki kielicha zapowiadają liczbę segmentów. Jeśli np. płatków jest 5 wówczas wiemy, że w środku znajduje się 5 mięsistych elementów. W jego wnętrzu kryje się niezwykle delikatny, biały miąższ o soczystej, lekko galaretowatej konsystencji.
Jak smakuje mangostan? Zazwyczaj opisuje się go jako aromatyczny, słodko-cierpki. Bywa on porównywany do truskawek, kiwi, moreli, ananasów czy pomarańczy. Jednak znaczna część koneserów zgadza się z tym, że jego smak jest po prostu nieopisywalny.
fot. Wszystko o jedzeniu
Owoc wielu właściwości
Owoce mangostanu są cenione nie tylko ze względu na cudowny smak, ale również wysoką zawartość składników odżywczych. Między innymi cenne enzymy, minerały, takie jak:
- wapń,
- potas,
- magnez,
- cynk,
- żelazo,
- miedź,
- sód,
- mangan,
ale także witaminy A, B, C i E oraz antyoksydanty. Owoce są również doskonałym źródłem kwasu hydroksycytrynowego.
Mangostan ma mało kalorii
Owoc ten jest uważany za niskokaloryczny. Nie zawiera tłuszczów nasyconych, ale w swoim składzie ma błonnik pokarmowy, który wspomaga nas w zrzucaniu zbędnych kilogramów.
Poprawia przepływ krwi
Mangostan rozszerza naczynia krwionośne. Dzięki temu poprawia przepływ krwi i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.
Leczy problemy z trądzikiem
I nie tylko! Pomoże zwalczyć suchą i tłustą skórę, a także przebarwienia. Skąd ma taką moc? Mangostan zawiera związki przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe, które pomogą Ci uporać się ze wstydliwym problemem.
fot. Porady Interia
Jak się je mangostany?
Szefowie kuchni na całym świecie są zgodni, że mangostany powinno się podawać w postaci surowej, samodzielnie lub jako element talerza owoców. Ze względu na atrakcyjną fioletową skórkę często podaje się je w formie połówek, do wydrążania łyżeczką.
Niestety, ale w Polsce owoce mangostanu są dość trudno dostępne. Można je znaleźć jedynie w dobrych warzywniakach albo delikatesach. Cena owocu za sztukę wynosi ok. 9-10 zł.
Komentarze