Co jeść, by schudnąć? - część 1
Wiadomo, że najzdrowszą dla nas i naszego organizmu dietą jest dieta, która zawiera w sobie odpowiednie ilości węglowodanów, białek oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Dieta taka pozwala uniknąć odczucia głodu czy wilczego apetytu. Odpowiednie produkty spożywcze powinny na długi czas zapewnić uczucie najedzenia i sytości.
Istnieją produkty, które hamują uczucie łaknienia na dłuższy czas. Zawierają one duże ilości błonnika, białka, wody oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Są one nie tylko zdrowe. Przede wszystkim pomagają spalić zbędną tkankę tłuszczową.
Co najlepiej wybrać na przekąskę? Świetnie tutaj sprawdzi się jabłko. Jabłka są niskokaloryczne, zawierają dużo wody oraz błonnika. To właśnie błonnik zapewnia uczucie sytości oraz reguluje pracę jelit. Dodatkowo jabłka są źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko wystąpienia kilku chorób nowotworowych.
Również jajka są świetnym źródłem białka, które zwiększa uczucie sytości po skończonym jedzeniu. Badania kliniczne wykazały, że ich regularne jedzenie ogranicza apetyt na niezdrowe przekąski. Dodatkową zaletą jajek jest to, że zawarta w ich żółtku cholina świetnie działa na nasz układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo odbudowują one mięśnie i spalają tłuszcz, a więc zapobiegają otyłości. Warto jednak pamiętać o tym, by unikać jajecznicy na boczku.
Jeśli szukasz produktu, który możesz jeść bez żadnych ograniczeń, zdecyduj się na kalafior. Nie tylko zapewnia na długi czas uczucie sytości, ale zawiera też w swoim składzie sulforafan. Jest to silny przeciwutleniacz, który działa przeciwnowotworowo. Kalafior można zastąpić brokułami lub szpinakiem. Neutralizują one wolne rodniki, które przyśpieszają proces starzenia, a także przeciwdziałają zawałom, otyłości, chorobom serca oraz otyłości. Warto je jeść z szparagami, papryką lub fasolką szparagową. Trzeba jednak unikać jarzyn smażonych lub duszonych z żółtym serem.
Dodatkowo szpinak jest w stanie zaspokoić prawie cale dzienne zapotrzebowanie dzienne na witaminę A, oraz połowę zapotrzebowania na witaminę C. Brokuły są cennym źródłem błonnika, witamin oraz minerałów. Jeśli nie lubisz brokułów, możesz łatwo „zamaskować” ich smak: zetrzyj je na drobnej tarce i dodaj zdrowego dipu. Możesz również je usmażyć w małej ilości tłuszczu i polać ulubionym sosem.
Niskotłuszczowe jogurty naturalne i inne produkty mleczne zawierają duże ilości wapnia. Wpływa on na wytrzymałość naszych kości oraz spowalnia proces tworzenia tkanki tłuszczowej. Dodatkowo taki nabiał zapobiega osteoporozie, niektórym nowotworom, nadciśnieniu oraz otyłości. Wystarczy spożywać około 1 300 mg wapnia, np. trzech kubków odtłuszczonego mleka, by schudnąć więcej, niż osoby, które nabiału unikają.