Nie da się ukryć, że żyjemy często w ciągłym stresie, a szkoła, uczelnia i praca dbają o to, by nie zabrakło nam intelektualnych wyzwań. Warto więc zapoznać się z dietą prokognitywną.
Dieta prokognitywna wspomaga pracę układu nerwowego, dbając jednocześnie o prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu. Warto wiedzieć, że mózg wykorzystuje aż 20% składników spożywczych, które spożywamy każdego dnia. Można więc powiedzieć, że myślimy tym, co zjemy. Poniżej przedstawiamy składniki poprawiające pamięć i dbające o prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu.
1. Witaminy
Nie od dzisiaj wiadomo, że witamina C wzmacnia odporność. Jest to wiedza przydatna zwłaszcza na nadchodzącą już jesień. Ale czy wiesz, jak wpływa ona na Twój mózg? Między innymi niweluje bezsenność i przyśpiesza odtruwanie organizmu. Witaminy te warto łączyć z olejami rybnymi – są one bogate w tłuszcze, z których zbudowany jest nasz mózg.
2. Jedzenie napędzające mózg
Nie zachęcam nikogo do przyjmowania syntetycznych suplementów diety. Ich przyswajanie sięga 10-15%, co nie stanowi zadowalającego wyniku. Warto więc włączyć zdrowe jedzenie, które wspomoże pracę mózgu. Co warto nałożyć na talerz? Chociażby „uwielbianą” z dzieciństwa zieleninę: brokuły, szpinak, kapustę. Ale także jajka, łososia, a także niektóre owoce: jabłka, awokado, banany i jagody.
Warto pokusić się o różnorodność jedzenia – każdy z wymienionych wcześniej pokarmów inaczej działa na nasz mózg.
3. Glukoza
Nasz układ nerwowy żywi się glukozą. Jeśli komórkom nerwowym zabraknie tlenu lub glukozy, obniży się ich wydajność pracy – pogorszą się też nasze zdolności analityczne. Na nasze szczęście nasz organizm zadba sam o glukozę, rozkładając jedzenie na odpowiednie cukry. Najbardziej polecane jednak przez dietetyków jest ciemne pieczywo, kasze, makarony oraz brązowy ryż. Najwięcej glukozy organizm czerpie z pokarmu bogatego w skrobię.
4. Witamina D
Osoby, u których stwierdzony jest niski poziom witaminy D3 można zauważyć pogorszony nastrój wchodzący nawet w stany depresyjne. Wynika to z tego, że brak tej witaminy spowalnia impulsy międzykomórkowe. Warto więc wystawić twarz do słońca, a przy braku takiej możliwości – sięgnąć po szeroki wybór suplementów.
O czym jeszcze trzeba pamiętać w diecie prokognitywnej?
- Woda poprawia efektywność pracy każdego organu w naszym ciele.
- Kwasy omega-3 obniżają ryzyko zachorowanie na Alzheimera i odczucie negatywnych skutków demencji starczej.
- Warto ograniczyć cukier, a skupić się na węglowodanach.
- Ważne jest dbanie o odpowiedni poziom magnezu.
- Kofeina sprzyja utracie składników mineralnych.
- Witamina d3 i wapno to pierwszy krok do dobrego samopoczucia i prawidłowej pracy mózgu.
- Żadna dieta nie przyniesie odpowiednich efektów bez odpowiedniego dotlenienia mózgu.
Nawet wprowadzenie niewielkich zmian może przynieść wielkie efekty. Można śmiało zacząć od spaceru i zmiany białego pieczywa na ciemne. Korzystać z sezonowych owoców i warzyw, pokusić się na włączenie ryb do diety. W zdrowym ciele zdrowy duch, a w odżywionym ciele zdrowy mózg!
Komentarze