Mięso na śniadanie, mięso na obiad, mięso na kolację… Brzmi dziwnie? Dieta karniwora opiera się wyłącznie na mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Na czym polega i czy jest zdrowa?
Twórcą diety jest amerykański ortopeda Shawn Baker. Przekonuje on, że taki sposób odżywiania pomaga w leczeniu depresji, cukrzycy i innych chorób przewlekłych.
Zasady diety karniwora
Dieta karniwora zakłada jedzenie wyłącznie mięsa, ryb i produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jajka i nabiał. Eliminuje wszystkie owoce, warzywa, zboża, orzechy i nasiona.
Jadłospis powinien bazować na:
- mięsie,
- rybach i owocach morza,
- jajkach, smalcu, bulionie mięsnym,
- w małych ilościach śmietana, sery, masło,
- woda.
Z diety należy wyeliminować:
- warzywa,
- owoce,
- nasiona roślin strączkowych,
- orzechy i nasiona,
- produkty zbożowe,
- alkohol,
- słodycze,
- napoje inne niż woda.
fot. Dietetycy.org.pl
Zalety i wady diety karniwora
Dieta karniwora wyklucza używki, produkty przetworzone i bogate w cukier, a jadłospisie dominują produkty bogate w białko. Z tego względu pozwala ona na szybkie pozbycie się nadwagi i poprawienie składu ciała (przyrost masy mięśniowej, utrata masy tłuszczowej). Jej zwolennicy przyznają także, że ustąpiły u nich objawy występowania stanów zapalnych, chorób przewlekłych i mogli po latach odstawić przyjmowane z ich powodu leki.
Długotrwałe stosowanie tak restrykcyjnej diety nie jest jednak łatwym zadaniem. Ze względu na dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i może prowadzić do podwyższenia poziomu „złego cholesterolu” LDL, a co za tym idzie, do zwiększa ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Brak owoców i warzyw może skutkować niedoborami witamin i minerałów. Niska podaż błonnika pokarmowego może powodować zaparcia. Ponadto, istnieje duże prawdopodobieństwo pojawienia się efektu jo-jo po powrocie do wcześniejszych nawyków żywieniowych.
Co na ten temat mówią eksperci?
Komentarze