Do zup, mięs i sosów – liść laurowy to popularny dodatek do wielu tradycyjnych dań. Jednak potencjał tej przyprawy jest dużo większy. Liście laurowe to naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Jak stosować napar z liści laurowych?
Liście laurowe doskonale podkreślają smak i aromat potraw. Ich zastosowanie jest jednak dużo szersze. Jak liście laurowe wpływają na zdrowie?
Właściwości naparu z liści laurowych
Liść laurowy jest źródłem wielu cennych składników: flawonoidów, garbników, alkaloidów, pektyn, witamin A i C oraz wapnia, żelaza czy potasu. Rośliny nie można zjadać w całości, ponieważ nie jest trawiona przez organizm. Napar z liści laurowych:
- pomaga w walce z bezsennością,
- działa bakteriobójczo,
- wspomaga trawienie,
- ma właściwości moczopędne,
- przyspiesza metabolizm,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- przeciwdziała niestrawności,
- wspomaga pracę nerek,
- pomaga obniżać poziom cukru we krwi,
- wspiera prawidłową pracę wątroby,
- wzmacnia cebulki włosów,
- przyspiesza porost włosów,
- hamuje nadmierne wydzielanie sebum,
- leczy wszawicę.
fot. Gazeta Zdrowie
Jak przygotować napar z liści laurowych? Wystarczy pokruszyć garść liści laurowych, zalać je wrzątkiem i odstawić na kwadrans pod przykryciem. Gdy napar ostygnie, należy go przecedzić. Napój należy stosować z umiarem. Maksymalna ilość wynosi około 200 ml dziennie.
Napar z liścia laurowego wykazuje silne działanie, dlatego nie każdy powinien go stosować. Przeciwwskazania to m.in.: stosowanie leków przeciwzakrzepowych, ciąża i karmienie piersią, alergia czy zaburzenia krzepnięcia krwi.
Komentarze