Przewlekłe stany zapalne występujące w organizmie mogą być przyczyną groźnych chorób, w tym nowotworów. Jak ich uniknąć? Odpowiedzią jest dieta przeciwzapalna. Jakie produkty włączyć do codziennego menu, aby długo cieszyć się zdrowiem?
Niestety zachodni tryb życia sprzyja pojawianiu się stanów zapalnych w organizmie. Siedzący tryb życia, jadłospis pełen tłuszczów nasyconych i cukrów prostych oraz stronienie od aktywności fizycznej - to wszystko w dużej mierze przyczynia się do występowania otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy i innych chorób cywilizacyjnych. Co zatem jeść, by zmniejszyć ryzyko zachorowania?
Dieta przeciwzapalna — co jeść?
Owoce i warzywa
Owoce i warzywa dostarczają całe mnóstwo witamin, antyoksydantów, błonnika pokarmowego i związków bioaktywnych. Wszystko to sprawia, że obniżają markery zapalne w organizmie. Włączając do swojego jadłospisu świeże warzywa i owoce zmniejszamy ryzyko rozwoju m.in. chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca.
fot. Hurom Polska
Kwasy omega-3
Tłuste ryby morskie, orzechy włoskie i siemię lniane stanowią idealne źródło kwasów omega-3, które wykazują właściwości przeciwzapalnie, regulują ciśnienie tętnicze krwi i obniżają stężenie trójglicerydów.
Herbata
Zarówno zielona, jak i czarna herbata zawierają związki fenolowe, działające przeciwzapalnie. Regularne spożywanie naparów pomoże także obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu we krwi.
fot. OstroVit
Białko roślinne
Nasiona roślin strączkowych zawierających cenne składniki mineralne i dużo błonnika. Występujące w nich związki bioaktywne działają przeciwzapalnie, regulują ciśnienie i normalizują stężenie glukozy we krwi. Zobacz, jakie są inne roślinne źródła białka.
Gorzka czekolada
Dobrej jakości gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao (min. 80%) wykazuje właściwości antyzapalne i przeciwutleniające, a jej spożycie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca.
fot. Gazeta.pl
Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy są doskonałym źródłem związków biologicznie czynnych. Na szczególną uwagę zasługują kurkumina oraz czosnek, które wykazują silne działanie redukujące stany zapalne.
Dieta przeciwzapalna — czego unikać?
Do występowania i utrzymywania się stanów zapalnych w organizmie przyczyniają się m.in.:
- słodzone soki i napoje,
- produkty z białej mąki,
- słodycze,
- słone przekąski,
- wysoko przetworzone mięsa (np. parówki, konserwy, kiełbasy),
- wysokoprocentowe alkohole.
Stosowanie się do zaleceń diety przeciwzapalnej skutecznie zminimalizuje ryzyko rozwoju niektórych chorób. Nie czekaj dłużej, już teraz zadbaj o swoje zdrowie.
Komentarze