Każdy z nas ma czasem gorszy dzień. Szukamy wtedy pocieszenia w jedzeniu. Niestety najczęściej sięgamy po batoniki, ciasteczka czy chipsy. Dlaczego jedzenie sprawia nam przyjemność? Co jeść, by zdrowo poprawić sobie humor?
Dlaczego niezdrowe jedzenie poprawia nastrój?
Czekolada, ciasteczka, chipsy, paluszki czy fast foody bazują na połączeniu cukru, tłuszczu i soli, które uruchamiają większą liczbę neuronów w mózgu. Nasza chęć do jedzenia staje się wtedy coraz silniejsza. Jedzenie może uzależniać tak samo jak narkotyki czy alkohol. Cukier wpływa na pracę mózgu poprzez zmianę poziomu serotoniny i dopaminy. Z czasem organizm domaga się coraz większych ilości cukru. Wpływa on na organizm podobnie jak inne używki - głód jest zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Właśnie dlatego, kiedy mamy gorszy humor sięgamy po słodycze.
Co odpowiada za dobre samopoczucie?
Serotonina, inaczej hormon szczęścia, jest neuroprzekaźnikiem - pośredniczy w przekazywaniu informacji z jednej części mózgu do drugiej. Powstaje z tryptofanu, który jest aminokwasem egzogennym. Organizm sam go nie produkuje, więc musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Serotonina oddziałuje m.in. na nasz nastrój, sen, apetyt czy potrzeby seksualne. Dlatego, gdy odczuwamy spadek nastroju, warto wybrać produkty zawierające tryptofan.
fot. Życie Senior
Co jeść na poprawę humoru?
Tryptofan
Tryptofan musi być dostarczony wraz z pożywieniem. Odpowiada m.in. za poprawę nastroju, łagodzi stres i reguluje poziom noradrenaliny i dopaminy. Zbyt małe ilości tryptofanu w diecie mogą powodować zahamowanie wzrostu, utratę owłosienia i stwardnienie skóry. Jego niedobór jest także przyczyną niedoborów serotoniny, co wywołuje spadek nastroju, stany lękowe, bezsenność, agresję czy zaburzenia depresyjne. Tryptofan znajdziemy w:
- mleku
- białym i żółtym serze,
- produktach sojowych,
- bananach,
- daktylach,
- rybach,
- mięsie,
- szpinaku,
- spirulinie.
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B regulują funkcjonowanie całego układu nerwowego. Są niezbędne do zachowania zdrowia psychicznego i dobrego samopoczucia. Ich niedobory skutkują uczuciem niepokoju i rozdrażnienia, problemami z pamięcią i koncentracją, a także bezsenność. Biorą również udział w syntezie serotoniny. Najlepszymi źródłami witamin z grupy B są:
- kasze,
- pełnoziarniste pieczywo,
- ryż brązowy,
- otręby pszenne,
- drożdże,
- strączki,
- zielone warzywa,
- sardynki, makrela, łosoś,
- orzechy i pestki
- jaja i nabiał,
- drób.
Magnez
Magnez usprawnia pracę układu nerwowego, łagodzi napięcia nerwowe, poprawia pamięć i koncentrację. Hamuje degenerację komórek, wraz z wapniem wspiera także prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych. Jego niedobór może objawiać się rozdrażnieniem, nerwowością, kołataniem serca i bezsennością. Magnezu najlepiej szukać w:
- produktach pełnoziarnistych,
- otrębach pszennych,
- kaszy gryczanej i jęczmiennej,
- soi, grochu i fasoli,
- orzechach i migdałach,
- szpinaku,
- kakao, gorzka czekolada,
- figach, daktylach, rodzynkach,
- bananach.
Komentarze