Spożycie zgodne z wartościami określonymi w normach ma zapobiegać chorobom wynikającym z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży.
Normy opracowane w roku 2017 są kolejną już edycją norm żywienia. Uwzględniają one zalecenia ekspertów WHO, EFSA, Instytutu Medycyny ze Stanów Zjednoczonych oraz wyniki najnowszych badań, w tym również badań prowadzonych w Polsce.
Monografia, którą Państwu udostępniamy, będzie przydatna przy prowadzeniu badań naukowych, w kształceniu studentów uniwersytetów medycznych, rolniczych i innych szkół z kierunkami związanymi z nauką o żywieniu człowieka czy przy planowaniu działań mających na celu poprawę zdrowia Polaków. Powinna też być pomocna w pracy lekarzy, dietetyków oraz osób planujących żywienie zbiorowe.
Zachęcamy jednak, żeby zajrzał do niej każdy, kto interesuje się zdrowym żywieniem. Na pewno znajdzie tam informacje, które go zaciekawią i ułatwią stosowanie zaleceń żywieniowych w praktyce.
Normy żywienia dla polulacji Polski znajdziecie poniżej:
https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/normy-zywienia-2017
Komentarze