Piatek, Kwiecień 26
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Najzdrowsze kuchnie świata

Pyszne.pl

Najzdrowsze kuchnie świata

Co sprawia, że Japończycy cieszą się długowiecznością? Dlaczego choroby cywilizacyjne są plagą wśród Amerykanów? Odpowiedź jest prosta – wszystko za sprawą diety. Poznaj najzdrowsze kuchnie świata. Na jakich produktach bazują?

Kuchnia japońska

Japończycy nie mają problemu z nadwagą. Rzadziej chorują również na miażdżycę, nowotwory czy osteoporozę. Wszystko dzięki predyspozycjom genetycznym, ale także i diecie. Japońskie posiłki są skromne, niskokaloryczne, ale bogate we wszystkie składniki odżywcze. Głównym składnikiem potraw są ryby i owoce morza – cenne źródła kwasów tłuszczowych omega-3. To właśnie one odgrywają niebagatelną rolę w profilaktyce miażdżycy i poprawiają ukrwienie mózgu. Drugim kluczowym składnikiem diety jest brązowy ryż. Zawarty w nim błonnik pokarmowy szybko syci i reguluje poziom cholesterolu. Z kolei popularna soja stanowi źródło pełnowartościowego białka. Jedynym mankamentem japońskiego stylu odżywiania jest nadmiar soli, szczególnie w postaci sosu sojowego dodawanego niemal do każdej potrawy.

Fot. Podróże - Gazeta

Kuchnia indyjska

Hindusi, w porównaniu z mieszkańcami Zachodu, rzadziej cierpią na choroby cywilizacyjne. Sekret tkwi w diecie pełnej przypraw, które dodawane są nawet do deserów. Najczęściej używana jest kurkuma, składnik mieszanki curry. Potwierdzone zostało jej działanie antynowotworowe. Przyprawy takie jak imbir, kolendra, kmin czy cynamon pomagają w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego i przyspieszają przemianę materii. Dodatkowo cynamon i imbir działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Natomiast papryczka chilli, a właściwie zawarta w niej kapsaicyna, pobudza wydzielanie endorfin działając jak naturalny antydepresant. Kuchnię indyjską można określić jako zdrową również ze względu na małą ilość spożywanych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

Fot. Party

Kuchnia śródziemnomorska

Podstawą diet śródziemnomorskich są warzywa, a przede wszystkim pomidory pod każdą postacią - pieczone, duszone czy suszone. Kolejnym warzywem uwielbianym przez mieszkańców basenu Morza Śródziemnego jest papryka – bogate źródło witaminy C i przeciwutleniaczy, które chronią przed niektórymi nowotworami. Mało znany w Polsce fenkuł pełen sodu, wapnia, magnezu i potasu obniża ciśnienie krwi, a wszechobecne zioła zapewniają lepsze trawienie. Jeśli chodzi o mięso, najczęściej wybierana jest wołowina i baranina, ale z umiarem. Tamtejsi kucharze kupują świeże ryby na targach, nie w supermarketach. Innym niezastąpionym produktem jest bogata w polifenole oliwa, która obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed chorobami serca i pobudza perystaltykę jelit. Czerwone wino, pite do obiadu w umiarkowanej ilości, pozytywnie wpływa na zdrowie układu krwionośnego.

Fot. SFD

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Tłuste produkty, które trzeba jeść

Czytaj następny

Kobieto, bądź górą.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).