Masło orzechowe zyskuje ogromną popularność, ale czy jest zdrowe? Na rynku pojawia się coraz więcej alternatyw dla tego typu produktów, m.in. masło migdałowe. Które z nich jest lepsze?
Masło vs masło
Zarówno migdały, jak i orzechy ziemne są źródłem białka, jednak nie posiadają tyle aminokwasów, co na przykład rośliny strączkowe. Oba masła posiadają duże pokłady witaminy E, która zmniejsza stany zapalne i ryzyko chorób serca. Jednak jak wskazuje analiza, masło migdałowe zawiera więcej składników odżywczych niż masło orzechowe. W pierwszym produkcie znajdziemy np. większą ilość magnezu, fosforu, potasu oraz wapnia. Masło migdałowe może być także dobrą alternatywą dla osób, które posiadają alergię na orzeszki ziemne.
Wartości odżywcze:
- Kalorie: masło migdałowe - ok. 4% więcej niż masło orzechowe.
- Węglowodany: masło orzechowe - ok. 15% więcej niż masło migdałowe.
- Tłuszcze: masło migdałowe - ok. 10% więcej niż masło orzechowe.
- Błonnik: masło migdałowe - ok. 22% więcej niż masło orzechowe.
- Białko: masło orzechowe - ok. 15% więcej niż masło migdałowe.
- Woda: masło migdałowe - ok. 30% więcej niż masło orzechowe.
fot. Facet i kuchnia
Witaminy:
- Witamina B1 (Tiamina): masło orzechowe - ok. 159% więcej niż masło migdałowe.
- Witamina B2 (Ryboflawina): masło migdałowe - ok. 88% więcej niż masło orzechowe.
- Witamina B3 (Niacyna): masło orzechowe - ok. 334% więcej niż masło migdałowe.
- Witamina B6: masło orzechowe - ok. 306% więcej niż masło migdałowe.
- Witamina B9 (Kw. foliowy): masło orzechowe - ok. 74% więcej niż masło migdałowe.
- Witamina E: masło migdałowe - ok. 74% więcej niż masło orzechowe.
Minerały:
- Wapń: masło migdałowe - ok. 87% więcej niż masło orzechowe.
- Żelazo: masło migdałowe - ok. 46% więcej niż masło orzechowe.
- Magnez: masło migdałowe - ok. 43% więcej niż masło orzechowe.
- Fosfor: masło migdałowe - ok. 99% więcej niż masło orzechowe.
- Potas: masło migdałowe - ok. 0% więcej niż masło orzechowe.
- Sód: masło orzechowe - ok. 6843% więcej niż masło migdałowe.
- Cynk: masło migdałowe - ok. 99% więcej niż masło orzechowe.
Choć najpopularniejszym zastosowaniem zarówno masła orzechowego, jak i migdałowego jest po prostu smarowanie nimi kanapek, to produkty te możemy użyć do znacznie większej ilości posiłków, np. do sosów, owsianek oraz koktajli. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością, ponieważ są to produkty wysokokaloryczne. A Ty, pod jaką postacią jesz takie słodkie masełko?
Komentarze