Tania, pożywna, można ją przygotować na różne sposoby. Cukinia, bo o niej mowa, to warzywo idealne, jeśli jesteś na diecie odchudzającej.
Duże ilości błonnika i potasu zawarte w cukinii przyspieszają metabolizm i zapobiegają retencji wody w organizmie. Oprócz tego znajdziemy w niej:
- magnez (wspiera układ nerwowy i niweluje stres),
- fosfor (odpowiada za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie),
- potas (ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego),
- wapń (podstawowy materiał budulcowy kości i zębów),
- witaminy C i E (naturalne przeciwutleniacze, przyspieszają gojenie ran i spowalniają proces starzenia się skóry).
fot. Beszamel.pl
Cukinia na diecie
Dlaczego jeszcze warto jeść cukinię?
- Jest niskokaloryczna (100 g to zaledwie 17 kcal).
- Przyspiesza metabolizm, a co za tym idzie pozwala szybciej schudnąć.
- Zawiera znikome ilości cukrów prostych.
- Jest bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
- Przyspiesza procesy detoksykacji organizmu.
- Wspiera prawidłową pracę jelit.
- Zawiera jod, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
- Dostarcza przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników.
Jak jeść cukinię?
Cukinia to warzywo naprawdę uniwersalne. Przygotujemy z niej leczo, placuszki, a nawet owsiankę. Cukinię można również jeść na surowo.
Nie masz pomysłu na cukinię? Wypróbuj przepis na fit obiad z cukinią w roli głównej.
Komentarze