Czwartek, Październik 10
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Naturalne antybiotyki – bezpieczne i sku...

Wprost Zdrowie

Naturalne antybiotyki – bezpieczne i skuteczne

Naturalne antybiotyki działają podobnie jak te, które możemy dostać w aptece. Skutecznie zwalczają wszelkiego rodzaju bakterie i wirusy. Mają jednak dużą zaletę - nie wywołują skutków ubocznych. Nie powodują antybiotykoodporności, nie zagrażają dobrym bakteriom, nie są też toksyczne. Zatem, kiedy poczujemy, że dopada nas infekcja, w pierwszej kolejności sięgnijmy po naturalne zamienniki antybiotyków.

Naturalne antybiotyki

Czosnek - od dawna jest królem wśród naturalnych środków zwalczających bakterie. Zanim antybiotyki stały się popularne i powszechnie stosowane, to właśnie on był używany w celu zapobiegania i leczenia licznych chorób, m.in. grypy. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza m.in. allicynie, odpowiedzialnej za jego intensywny zapach i bakteriobójcze działanie.

Cebula - dzięki zawartości związków lotnych (uwalnianych w trakcie krojenia) oraz nielotnych (znajdujących się w jej miąższu) cebula skutecznie zwalcza bakterie. Sprawdzi się przy infekcjach przewodu pokarmowego i nieżytów górnych dróg oddechowych - nie tylko hamuje namnażanie się bakterii, lecz także stymuluje produkcję śluzu i przywraca samoistne ruchy nabłonka rzęskowego.

Olejek z oregano – badania naukowe udowodniły, że olejek z oregano pokonuje grzyby i bakterie tak samo skutecznie jak tradycyjne antybiotyki, takie jak streptomycyna, penicylina i wankomycyna. Za jego właściwości odpowiedzialna jest substancja o nazwie karwakrol, choć inne związki zawarte w olejku również działają bakteriobójczo.

Fot. KobietaMag

Miód - swoje prozdrowotne właściwości miód zawdzięcza takim substancjom, jak nadtlenek wodoru, lizozym, inhibina i apidycyna - zwalczają bakterie gram-dodatnie, takie jak gronkowce, paciorkowce, a także laseczki wąglika czy prątki gruźlicy. Najlepiej wybierać miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe, ponieważ to właśnie one zawierają najwięcej inhibiny.

Ekstrakt z pestek grejpfruta – jest skarbnicą bioflawonoidów, witaminy C i innych cennych związków. Stosowany jest na dolegliwości, takie jak: wrzody żołądka lub dwunastnicy, stany zapalne błony śluzowej, zakażenia dróg oddechowych, jamy ustnej i skóry. Według naukowców wyciąg z pestek grejpfruta jest w stanie zwalczyć ok. 900 różnych wirusów, bakterii i grzybów.

Imbir – szczególnie skuteczny w przypadku infekcji bakteryjnych układu pokarmowego okazuje się imbir. Badania naukowe wykazują, że poradzi sobie z Salmonellą czy Listerią, które powodują zatrucia pokarmowe, a także zapalenia żołądka i jelit.

Chrzan - świeży korzeń chrzanu eliminuje zarówno bakterie, wirusy, jak i grzyby. Syrop z chrzanu przyda się przede wszystkim w przebiegu infekcji dróg oddechowych, ponieważ ma działanie wykrztuśne i odkażające.

Żurawina - żurawina najczęściej stosowana jest przy infekcjach układu moczowego. Pomaga wypłukiwać bakterie, tym samym przyspieszając proces leczenia.

 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Zielony jęczmień i garcinia cambogia na odchudzanie

Czytaj następny

Dieta Dash - zasady stosowania

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).