Naturalne antybiotyki działają podobnie jak te, które możemy dostać w aptece. Skutecznie zwalczają wszelkiego rodzaju bakterie i wirusy. Mają jednak dużą zaletę - nie wywołują skutków ubocznych. Nie powodują antybiotykoodporności, nie zagrażają dobrym bakteriom, nie są też toksyczne. Zatem, kiedy poczujemy, że dopada nas infekcja, w pierwszej kolejności sięgnijmy po naturalne zamienniki antybiotyków.
Naturalne antybiotyki
Czosnek - od dawna jest królem wśród naturalnych środków zwalczających bakterie. Zanim antybiotyki stały się popularne i powszechnie stosowane, to właśnie on był używany w celu zapobiegania i leczenia licznych chorób, m.in. grypy. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza m.in. allicynie, odpowiedzialnej za jego intensywny zapach i bakteriobójcze działanie.
Cebula - dzięki zawartości związków lotnych (uwalnianych w trakcie krojenia) oraz nielotnych (znajdujących się w jej miąższu) cebula skutecznie zwalcza bakterie. Sprawdzi się przy infekcjach przewodu pokarmowego i nieżytów górnych dróg oddechowych - nie tylko hamuje namnażanie się bakterii, lecz także stymuluje produkcję śluzu i przywraca samoistne ruchy nabłonka rzęskowego.
Olejek z oregano – badania naukowe udowodniły, że olejek z oregano pokonuje grzyby i bakterie tak samo skutecznie jak tradycyjne antybiotyki, takie jak streptomycyna, penicylina i wankomycyna. Za jego właściwości odpowiedzialna jest substancja o nazwie karwakrol, choć inne związki zawarte w olejku również działają bakteriobójczo.
Fot. KobietaMag
Miód - swoje prozdrowotne właściwości miód zawdzięcza takim substancjom, jak nadtlenek wodoru, lizozym, inhibina i apidycyna - zwalczają bakterie gram-dodatnie, takie jak gronkowce, paciorkowce, a także laseczki wąglika czy prątki gruźlicy. Najlepiej wybierać miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe, ponieważ to właśnie one zawierają najwięcej inhibiny.
Ekstrakt z pestek grejpfruta – jest skarbnicą bioflawonoidów, witaminy C i innych cennych związków. Stosowany jest na dolegliwości, takie jak: wrzody żołądka lub dwunastnicy, stany zapalne błony śluzowej, zakażenia dróg oddechowych, jamy ustnej i skóry. Według naukowców wyciąg z pestek grejpfruta jest w stanie zwalczyć ok. 900 różnych wirusów, bakterii i grzybów.
Imbir – szczególnie skuteczny w przypadku infekcji bakteryjnych układu pokarmowego okazuje się imbir. Badania naukowe wykazują, że poradzi sobie z Salmonellą czy Listerią, które powodują zatrucia pokarmowe, a także zapalenia żołądka i jelit.
Chrzan - świeży korzeń chrzanu eliminuje zarówno bakterie, wirusy, jak i grzyby. Syrop z chrzanu przyda się przede wszystkim w przebiegu infekcji dróg oddechowych, ponieważ ma działanie wykrztuśne i odkażające.
Żurawina - żurawina najczęściej stosowana jest przy infekcjach układu moczowego. Pomaga wypłukiwać bakterie, tym samym przyspieszając proces leczenia.
Komentarze