Piatek, Marzec 29
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Naturalne antybiotyki – bezpieczne i sku...

Wprost Zdrowie

Naturalne antybiotyki – bezpieczne i skuteczne

Naturalne antybiotyki działają podobnie jak te, które możemy dostać w aptece. Skutecznie zwalczają wszelkiego rodzaju bakterie i wirusy. Mają jednak dużą zaletę - nie wywołują skutków ubocznych. Nie powodują antybiotykoodporności, nie zagrażają dobrym bakteriom, nie są też toksyczne. Zatem, kiedy poczujemy, że dopada nas infekcja, w pierwszej kolejności sięgnijmy po naturalne zamienniki antybiotyków.

Naturalne antybiotyki

Czosnek - od dawna jest królem wśród naturalnych środków zwalczających bakterie. Zanim antybiotyki stały się popularne i powszechnie stosowane, to właśnie on był używany w celu zapobiegania i leczenia licznych chorób, m.in. grypy. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza m.in. allicynie, odpowiedzialnej za jego intensywny zapach i bakteriobójcze działanie.

Cebula - dzięki zawartości związków lotnych (uwalnianych w trakcie krojenia) oraz nielotnych (znajdujących się w jej miąższu) cebula skutecznie zwalcza bakterie. Sprawdzi się przy infekcjach przewodu pokarmowego i nieżytów górnych dróg oddechowych - nie tylko hamuje namnażanie się bakterii, lecz także stymuluje produkcję śluzu i przywraca samoistne ruchy nabłonka rzęskowego.

Olejek z oregano – badania naukowe udowodniły, że olejek z oregano pokonuje grzyby i bakterie tak samo skutecznie jak tradycyjne antybiotyki, takie jak streptomycyna, penicylina i wankomycyna. Za jego właściwości odpowiedzialna jest substancja o nazwie karwakrol, choć inne związki zawarte w olejku również działają bakteriobójczo.

Fot. KobietaMag

Miód - swoje prozdrowotne właściwości miód zawdzięcza takim substancjom, jak nadtlenek wodoru, lizozym, inhibina i apidycyna - zwalczają bakterie gram-dodatnie, takie jak gronkowce, paciorkowce, a także laseczki wąglika czy prątki gruźlicy. Najlepiej wybierać miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe, ponieważ to właśnie one zawierają najwięcej inhibiny.

Ekstrakt z pestek grejpfruta – jest skarbnicą bioflawonoidów, witaminy C i innych cennych związków. Stosowany jest na dolegliwości, takie jak: wrzody żołądka lub dwunastnicy, stany zapalne błony śluzowej, zakażenia dróg oddechowych, jamy ustnej i skóry. Według naukowców wyciąg z pestek grejpfruta jest w stanie zwalczyć ok. 900 różnych wirusów, bakterii i grzybów.

Imbir – szczególnie skuteczny w przypadku infekcji bakteryjnych układu pokarmowego okazuje się imbir. Badania naukowe wykazują, że poradzi sobie z Salmonellą czy Listerią, które powodują zatrucia pokarmowe, a także zapalenia żołądka i jelit.

Chrzan - świeży korzeń chrzanu eliminuje zarówno bakterie, wirusy, jak i grzyby. Syrop z chrzanu przyda się przede wszystkim w przebiegu infekcji dróg oddechowych, ponieważ ma działanie wykrztuśne i odkażające.

Żurawina - żurawina najczęściej stosowana jest przy infekcjach układu moczowego. Pomaga wypłukiwać bakterie, tym samym przyspieszając proces leczenia.

 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Sposoby na przyśpieszenie metabolizmu

Czytaj następny

Poznaj najczęstsze objawy guza mózgu.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).