Witamina C m.in. wspiera pracę układu odpornościowego, wzmacnia naczynia krwionośne czy ułatwia wchłanianie żelaza. Najpopularniejszym jej źródłem jest cytryna, jednak istnieją produkty, które zawierają jej nawet kilkanaście razy więcej. Poznaj owoce i warzywa, dzięki którym żadna infekcja nie będzie Ci groźna!
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, bierze udział w wielu procesach, które zachodzą w organizmie. Dlatego tak ważne jest, by zadbać o jej odpowiednią ilość w codziennej diecie. Znalazła także zastosowanie kosmetyce - jest przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się skóry.
Objawy niedoboru witaminy C
- osłabienie
- przemęczenie
- brak apetytu
- szybkie powstawanie siniaków
- krwawiące dziąsła
- trudności w gojeniu się ran
- bóle mięśni i stawów
fot. Salaterka
Jak działa witamina C?
- Wspiera pracę układu krwionośnego. Witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega łatwemu tworzeniu się siniaków, krwotoków czy krwawień dziąseł. Badania wykazały, że reguluje cieśnienie krwi, ułatwia wchłanianie żelaza, a także stymuluje produkcję czerwonych krwinek, co zapobiega anemii.
- Pomaga w leczeniu nowotworów. Naukowcy twierdzą, że dożylne podawanie witaminy C wraz z lekami przeciwnowotworowymi może przyśpieszyć eliminowanie komórek nowotworowych, a także łagodzić efekty uboczne chemioterapii i radioterapii. Inne badania sugerują, że może ona zapobiegać przerzutom. Witaminy C ma zbawienny wpływ na układ odpornościowy - zwiększa aktywność limfocytów T i B, które zwalczają patogeny oraz uczestniczą w procesie niszczenia komórek nowotworowych. Jednak Amerykańska Agencja ds. Leków i Żywności uznaje witaminę C jako zwykły suplement diety i nie uznaje jej roli w leczeniu nowotworów czy innych chorób.
- Sprawne stawy i mocne kości. Witamina C bierze udział w procesie produkcji kolagenu, który jest elementem składowym chrząstek stawowych. Odpowiada za elastyczność stawów, tym samym zmniejsza ryzyko występowania kontuzji. Witamina C jest również niezbędna do wydzielania składników budulcowych kości, a jej niedobór może powodować ich odwapnienie. Dlatego w celach profilaktyki osteoporozy zaleca się spożycie 100–500 mg kwasu askorbinowego w ciągu dnia.
- Pielęgnacja. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który hamuje działanie wolnych rodników, które uszkadzają komórki i powodują szybsze starzenie się organizmu. Chroni również skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Pomaga rozjaśnić przebarwienia i nadaje skórze młody wygląd.
Gdzie zatem jej szukać?
TOP 10 Warzywa:
- Nać pietruszki: 269 mg/100 g.
- Papryka: 125-200 mg/100 g.
- Brukselka: 65-145 mg/100 g.
- Kalarepa: 70-100 mg/100 g.
- Brokuły: 65-150 mg/100 g.
- Kapusta: 35-70 mg/100 g.
- Kalafior: 37-70 mg/100 g.
- Szpinak: 40-84 mg/100 g.
- Cykoria: 6-33 mg/100 g.
- Fasolka szparagowa: 25-30 mg/100 g.
TOP 10 Owoce:
- Owoce dzikiej róży: 250-800 mg/100 g.
- Czarne porzeczki: 150-300 mg/100 g.
- Truskawki: 46-90 mg/100 g.
- Kiwi: 84 mg/100 g.
- Grejpfruty: 30-70 mg/100 g.
- Cytryny: 40-60 mg/100 g.
- Pomarańcze: 30-50 mg/100 g.
- Porzeczki czerwone: 26-63 mg/100 g.
- Agrest: 25-40 mg/100 g.
- Maliny: 19-37 mg/100 g.
Komentarze