Każdy powinien wiedzieć, że odpowiednie przechowywanie żywności jest bardzo ważne. Pozwoli mu dłużej być świeżym, dzięki temu możemy się pochwalić lepszym zdrowiem i zaoszczędzeniem pieniędzy. Cieszymy się, że teraz nie musimy trzymać zapasów w ciemnych piwnicach i ziemniakom. Warto wykorzystać dobro technologii – trzeba tylko wiedzieć, jak!
Dłuższe życie produktów spożywczych
- Pieczywo
Zauważyliście, że pieczywo żytnie czerstwieje znacznie później niż pszenne? Dotyczy się to zarówno chleba, jak i bułek. Tak samo jest z chlebami drożdżowymi – nie tylko szybciej tracą chrupkość, ale też smak. Smak pieczywa najlepiej zachowamy przechowując go w lnianym worku lub drewnianym chlebaku postawionym w zaciemnionym miejscu. Tajemnicą bowiem jest cyrkulacja powietrza: pojemnik do trzymania chleba nie może dopuścić wilgoci, a jednocześnie musi ją odprowadzać. To samo dotyczy również ciepłego jeszcze pieczywa.
(fot. Dzieci są ważne)
Oczywiście nadmiar chleba można zamrozić, a z tego, który zdążył sczerstwieć można śmiało zrobić bułkę tartą. To drugie rozwiązanie na pewno pochwalą fani ruchu Zero Waste, o którym możecie przeczytać w specjalnym artykule.
- Owoce i warzywa
Mimo, że to właśnie tą kategorię powinniśmy przechowywać najlepiej, to najczęściej nie wiemy, jak to prawidłowo zrobić. Błędem jest bowiem włożenie ich do lodówki, np. pomidory czy ogórki w lodówce szybko tracą swój smak i aromat, a przy tym znacznie szybciej się psują. W lodówce nie powinno się również przechowywać buraków czy ziemniaków. Należy je jednak trzymać z daleka od światła słonecznego – służyć temu może lniany worek lub wiaderko.
W dolnej szufladzie lodówki (tylko przez krótki czas!) możemy marchew, pietruszkę czy seler. Zapasy warzyw warto zanieść do piwnicy i… przysypać piaskiem. Pozwoli to zachować im świeżość i smak. Oczywiście chowamy do lodówki wszystkie owoce i warzywa, które zostały przez nas już napoczęte. Owoce takie, jak poziomki, jagody, truskawki, jeżyny, winogrona powinny być przechowywane w zimnie, jednak maksymalnie 48 godzin! Dłużej możemy tam trzymać np. gruszki, wiśnie, kiwi, śliwki i czereśnie.
Owocom egzotycznym, jak mango, ananas, arbuz, owoce cytrusowe czy mango wystarczy ciepłe i suche miejsce. Należy pamiętać, że wszystkie owoce i warzywa należy wyjąć wcześniej w foliowych opakowań – sprzyjają one szybszemu rozwojowi pleśni.
- Wędliny i mięso
Swój smak i oczywiście świeżość najdłużej zachowają wędliny owinięte papierem pergaminowym. Jest to jednak rzecz, którą trzeba kupić świadomie, nie trafimy na ten produkt w każdym sklepie. Lepiej dostępną alternatywą mogą być wszelkie pojemniki próżniowe. Trzeba pamiętać, że najbardziej szkodliwe są worki foliowe i folie aluminiowe – dlatego po zakupach warto wyciągnąć je z niepotrzebnego opakowania.
- Miód
Słyszeliście już, że miody się nie psują? Jest to prawda – pod warunkiem, że jest on odpowiednio przechowywany. Warto więc znaleźć mu suche i zaciemnione miejsce o umiarkowanej temperaturze. Zbytnie ciepło przyczyni się do szybkiej fermentacji, pojawienia pleśni.
Komentarze