Z pewnością każdy nas słyszał o prozdrowotnych właściwościach awokado. Ale czy pomyślałbyś o… zjedzeniu pestki? Jak się okazuje, warto sięgać również po nią. Dlaczego?
W pestce awokado znajduje się aż 70% więcej antyoksydantów niż w samym owocu. Związki te są bardzo ważne w profilaktyce wielu chorób, w tym nowotworowych. Zwalczają wolne rodniki, których nadmiar prowadzi m.in. do mutacji DNA, przedwczesnego starzenia się komórek organizmu czy rozwoju groźnych schorzeń. Za ich obecność w organizmie odpowiada styl życia, jaki prowadzimy – zła dieta, stres i brak ruchu – to wszystko przyczynia się do namnażania wolnych rodników. Dlatego tak ważne jest, abyśmy dostarczali sobie przeciwutleniaczy i zapobiegali przykrym konsekwencjom ich działania.
Właściwości pestki z awokado
Wzmacnia odporność
Pełna antyoksydantów pestka z awokado doskonale wzmacnia układ odpornościowy. Przeciwutleniacze chronią organizm przed rozwojem wielu chorób, wspierają jego walkę z tymi, które już go osłabiają, a także zwalczają wolne rodniki.
Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo
Wykorzystywanie pestki z awokado wspiera organizm w walce z bakteriami i wirusami. Jedz pestkę regularnie, a unikniesz infekcji i przeziębień.
Wspiera pracę serca
Magnez, potas i witamina C to kolejne cenne składniki, które znajdziemy w pestce tego owocu. Dostarczane organizmowi w odpowiednich ilościach, zmniejszają ryzyko chorób serca, w tym miażdżycy i zawałom.
fot. TVN Zdrowie
Poprawia wzrok
Luteina, w którą obfituje pestka z awokado, pozwala uchronić nasze oczy przed uszkodzeniami i chorobami zwyrodnieniowymi plamki żółtej.
Dla kobiet w ciąży
Pestka dostarcza także znacznych ilości kwasu foliowego, który bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, w tym procesie rozwoju i wzrostu. Z tego względu jego suplementację zaleca się kobietom w ciąży i starającym się o dziecko.
Wspomaga odchudzanie
Na koniec dobra wiadomość dla osób odchudzających się. Pestka z awokado to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Pozwala on zachować uczucie sytości na długo po posiłku i wspomaga trawienie.
Jak przygotować pestkę?
Najpierw pestkę z awokado należy wysuszyć, np. przez 2-3 dni na słońcu. Gdy już będzie wysuszona, rozbijamy ją tłuczkiem i mielimy za pomocą młynka do kawy lub blendera. Przygotowany proszek można dodawać do deserów, zup, sałatek, jogurtów czy koktajli.
Mamy nadzieję, że następnym razem pestka z awokado zamiast w koszu, wyląduje na Twoim talerzu!
Komentarze