Sobota, Listopad 23
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Witaminy na jesień i zimę

Ofeminin

Witaminy na jesień i zimę

Ból gardła, katar, kaszel i gorączka bez wątpienia kojarzą się z okresem jesienno-zimowym. Co zrobić, by ich uniknąć?

Kluczowe znaczenie w budowaniu naszej odporności ma dieta. Urozmaicony jadłospis, bogaty w warzywa i owoce zapewni odpowiednią dawkę witamin i minerałów, a co za tym idzie, wzmocni cały organizm.

Witaminy na odporność

Na które witaminy postawić jesienią i zimą?

Witamina C

Witamina C to inaczej kwas askorbinowy. W organizmie spełnia wiele ważnych funkcji. Uczestniczy w procesach syntezy kolagenu, metabolizmie aminokwasów, tłuszczów, cholesterolu oraz kwasów żółciowych. Witamina C ma również duży wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Oprócz tego przyspiesza gojenie się ran, ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Bogatymi źródłami witaminy C są czerwona papryka, natka pietruszki, czarna porzeczka i owoce dzikiej róży.


fot. Onet Kobieta

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B są niezbędne do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz układu nerwowego. Stosowanie preparatów z tymi witaminami oraz dieta bogata w produkty pełnoziarniste, jajka, orzechy i mięso zapobiegnie jesiennej chandrze, senności i przemęczeniu. Dodatkowo witaminy z grupy B przyczyniają się do wytwarzania przeciwciał, które chronią organizm przed infekcjami.

Witamina A

Witamina A przede wszystkim wspiera prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Dodatkowo wpływa na zdolności regeneracyjne organizmu, działa ochronnie na skórę i wzmacnia błony śluzowe. Dzięki temu zwiększa odporność na różnego rodzaju infekcje. Witaminę A znajdziemy m.in. w podrobach, rybach, jajkach, mleku, marchwi, papryce i morelach.

Witamina D

Jesienią i zimą dzień jest coraz krótszy, a ze względu na ciepłe ubrania, promienie słoneczne nie docierają do naszej skóry. Synteza witaminy D jest więc bardzo ograniczona. Warto zatem zadbać o jej uzupełnienie. Witamina D warunkuje prawidłowe działanie układu immunologicznego, wpływa zdrowie układu krążenia i zapobiega obniżeniu nastroju. W największych ilościach występuje w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych i jajach. Więcej o produktach bogatych w witaminę D dowiesz się z tego artykułu.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Poznaj E301 czyli askorbinian sodu

Czytaj następny

Rooibos – właściwości bursztynowej herbaty

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).