Ból gardła, katar, kaszel i gorączka bez wątpienia kojarzą się z okresem jesienno-zimowym. Co zrobić, by ich uniknąć?
Kluczowe znaczenie w budowaniu naszej odporności ma dieta. Urozmaicony jadłospis, bogaty w warzywa i owoce zapewni odpowiednią dawkę witamin i minerałów, a co za tym idzie, wzmocni cały organizm.
Witaminy na odporność
Na które witaminy postawić jesienią i zimą?
Witamina C
Witamina C to inaczej kwas askorbinowy. W organizmie spełnia wiele ważnych funkcji. Uczestniczy w procesach syntezy kolagenu, metabolizmie aminokwasów, tłuszczów, cholesterolu oraz kwasów żółciowych. Witamina C ma również duży wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Oprócz tego przyspiesza gojenie się ran, ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Bogatymi źródłami witaminy C są czerwona papryka, natka pietruszki, czarna porzeczka i owoce dzikiej róży.
fot. Onet Kobieta
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B są niezbędne do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz układu nerwowego. Stosowanie preparatów z tymi witaminami oraz dieta bogata w produkty pełnoziarniste, jajka, orzechy i mięso zapobiegnie jesiennej chandrze, senności i przemęczeniu. Dodatkowo witaminy z grupy B przyczyniają się do wytwarzania przeciwciał, które chronią organizm przed infekcjami.
Witamina A
Witamina A przede wszystkim wspiera prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Dodatkowo wpływa na zdolności regeneracyjne organizmu, działa ochronnie na skórę i wzmacnia błony śluzowe. Dzięki temu zwiększa odporność na różnego rodzaju infekcje. Witaminę A znajdziemy m.in. w podrobach, rybach, jajkach, mleku, marchwi, papryce i morelach.
Witamina D
Jesienią i zimą dzień jest coraz krótszy, a ze względu na ciepłe ubrania, promienie słoneczne nie docierają do naszej skóry. Synteza witaminy D jest więc bardzo ograniczona. Warto zatem zadbać o jej uzupełnienie. Witamina D warunkuje prawidłowe działanie układu immunologicznego, wpływa zdrowie układu krążenia i zapobiega obniżeniu nastroju. W największych ilościach występuje w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych i jajach. Więcej o produktach bogatych w witaminę D dowiesz się z tego artykułu.
Komentarze