Post przerywany – różne metody
Najczęściej stosowane są trzy warianty, tzw. 16/8, 18/6 i 20/4, co oznacza w pierwszym przypadku 16-godzinny okres postu. Podczas niego spożywać można napoje pozbawione kalorii, takie jak woda czy herbata. Z założenia, podczas 8-godzinnego tzw. okienka żywieniowego, dozwolone jest jedzenie wszystkiego, bez względu na ilość i jakość jedzenia. Jednak, jak na każdej zdrowej diecie, której stosowanie ma na celu redukcję tkanki tłuszczowej, najlepiej unikać żywności przetworzonej, fast foodów, słodyczy czy alkoholu. Najbardziej rygorystyczny model zakłada 20-godzinny post i trwające 4 godziny okienko żywieniowe. Inną metodą jest 24-godzinny post na przemian z 24-godzinnym okresem jedzenia powtarzany 2–3 razy w tygodniu. W dniu postu spożywać można ok. 400-600 kcal.
Dlaczego warto spróbować?
- Dieta pozwala wyeliminować nawyk podjadania, który najczęściej odpowiada za problemy z nadwagą.
- Pobudza metabolizm.
- Jest stworzona dla osób aktywnych fizycznie, pozwala bowiem na redukcję tkanki tłuszczowej z jednoczesnym zachowaniem tkanki mięśniowej.
- Osoby zapracowane, prowadzące nieregularny tryb życia, nie muszą planować i przygotowywać kilku posiłków dziennie.
- Jak wykazują badania, obniża we krwi poziom związków, które przyczyniają się do rozwoju miażdżycy.
- Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.
- Może przyczyniać się do poprawy stanu zdrowia u osób ryzykiem wystąpienia cukrzycy, chorób serca oraz stanami zapalnymi.
Kilka wskazówek dla początkujących:
Dieta nie dla każdego
Jak każda dieta, Intermittent fasting, ma swoje wady i nie jest przeznaczona dla wszystkich. Wśród osób, dla których nie jest wskazana, wymienia się dzieci, młodzież, osoby starsze, kobiety w ciąży i kobiety w czasie laktacji. Nie powinni jej stosować również diabetycy, ponieważ okres postu może spowodować drastyczny spadek poziomu cukru we krwi. Przed rozpoczęciem diety z lekarzem powinny skonsultować się osoby z chorobami tarczycy, gdyż głodówki mogą rozregulować pracę układu hormonalnego. Do wad zalicza się odczuwanie głodu, szczególnie na początku stosowania diety. Jest ryzyko, że pojawi się ochota, by zrekompensować sobie głodówkę. Grozi to spożywaniem nadmiaru kalorii oraz wyborem niskiej jakości produktów.
Komentarze