Piatek, Kwiecień 19
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Intermittent fasting – kolejny trend czy...

treningbiegacza.pl

Intermittent fasting – kolejny trend czy dieta cud?

Post przerywany – różne metody

Najczęściej stosowane są trzy warianty, tzw. 16/8, 18/6 i 20/4, co oznacza w pierwszym przypadku 16-godzinny okres postu. Podczas niego spożywać można napoje pozbawione kalorii, takie jak woda czy herbata. Z założenia, podczas 8-godzinnego tzw. okienka żywieniowego, dozwolone jest jedzenie wszystkiego, bez względu na ilość i jakość jedzenia. Jednak, jak na każdej zdrowej diecie, której stosowanie ma na celu redukcję tkanki tłuszczowej, najlepiej unikać żywności przetworzonej, fast foodów, słodyczy czy alkoholu. Najbardziej rygorystyczny model zakłada 20-godzinny post i trwające 4 godziny okienko żywieniowe. Inną metodą jest 24-godzinny post na przemian z 24-godzinnym okresem jedzenia powtarzany 2–3 razy w tygodniu. W dniu postu spożywać można ok. 400-600 kcal.

Dlaczego warto spróbować?

  • Dieta pozwala wyeliminować nawyk podjadania, który najczęściej odpowiada za problemy z nadwagą.
  • Pobudza metabolizm.
  • Jest stworzona dla osób aktywnych fizycznie, pozwala bowiem na redukcję tkanki tłuszczowej z jednoczesnym zachowaniem tkanki mięśniowej.
  • Osoby zapracowane, prowadzące nieregularny tryb życia, nie muszą planować i przygotowywać kilku posiłków dziennie.
  • Jak wykazują badania, obniża we krwi poziom związków, które przyczyniają się do rozwoju miażdżycy.
  • Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.
  • Może przyczyniać się do poprawy stanu zdrowia u osób ryzykiem wystąpienia cukrzycy, chorób serca oraz stanami zapalnymi.

Kilka wskazówek dla początkujących:

 

 

Dieta nie dla każdego

Jak każda dieta, Intermittent fasting, ma swoje wady i nie jest przeznaczona dla wszystkich. Wśród osób, dla których nie jest wskazana, wymienia się dzieci, młodzież, osoby starsze, kobiety w ciąży i kobiety w czasie laktacji. Nie powinni jej stosować również diabetycy, ponieważ okres postu może spowodować drastyczny spadek poziomu cukru we krwi. Przed rozpoczęciem diety z lekarzem powinny skonsultować się osoby z chorobami tarczycy, gdyż głodówki mogą rozregulować pracę układu hormonalnego. Do wad zalicza się odczuwanie głodu, szczególnie na początku stosowania diety. Jest ryzyko, że pojawi się ochota, by zrekompensować sobie głodówkę. Grozi to spożywaniem nadmiaru kalorii oraz wyborem niskiej jakości produktów.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Czy jesteś więźniem toksycznej relacji?

Czytaj następny

Dieta na piękną cerę

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).