Czym zastąpić słodycze?

Szczypta Soli

Czym zastąpić słodycze?

Czym zastąpić słodycze? To pytanie zadaje sobie niejeden miłośnik czekolady. Jak już dziś ograniczyć spożycie cukru i tym samym poprawić swoje zdrowie?

Ciasteczko do porannej kawy, słodki batonik na drugie śniadanie, a po obiedzie - czas na deser. Jak już zaczniemy, nie możemy przestać pozwalać sobie na małe słodkości. Dzieje się tak, ponieważ cukier uzależnia i po cichu niszczy nasze zdrowie.

Dlaczego warto zrezygnować z cukru?

Cukier nie bez powodu nazywany jest białą śmiercią. W 100 g ma aż 380 kcal, podwyższa poziom glukozy we krwi, przez co organizm produkuje więcej insuliny, by go obniżyć. Efekt? Po chwilowej radości wywołanej zjedzeniem słodyczy, pojawia się ospałość. Wtedy sięgamy po kolejną porcję – i tak koło się zamyka. Im szybciej zdamy sobie sprawę z problemu, tym lepiej, ponieważ cukier:

  • jest pożywką dla ,,złych” bakterii w jelitach,
  • odpowiada za próchnicę,
  • nasila rozwój grzybów w organizmie,
  • przyczynia się do nadwagi i otyłości,
  • zwiększa ryzyko wystąpienia chorób krążenia,
  • może powodować insulinooporność, a w konsekwencji cukrzycę typu II,
  • nasila trądzik.

Jak zrezygnować ze słodyczy?

1. Wyrzuć wszystkie słodycze z domu. Jeśli nie będziesz miał nic pod ręką, łatwiej będzie zrezygnować z jedzenia czegoś słodkiego.

2. Nie rezygnuj całkowicie ze słodyczy z dnia na dzień. Powoli zmniejszaj ich ilość w diecie. Ułatwi Ci to proces odzwyczajania się od cukru.

3. Jedz regularnie. Jeśli nie będziesz głodny, prawdopodobnie nie sięgniesz po słodką przekąskę.


fot. Porady - Interia

Czym zastąpić słodycze?

Owoce

Owoce są źródłem naturalnego cukru, ale też witamin i mikroelementów. Najlepiej jest spożywać je w całości, nie w formie soków, które nie zawierają błonnika pokarmowego. Dzięki niemu poziom glukozy we krwi wzrasta wolniej. Należy tylko uważać na ilość zjadanych bananów i winogron – są to owoce zawierające największe ilości cukru. Z kolei suszone owoce świetnie zastąpią ciastko do kawy. Stanowią źródło witamin i minerałów, takich jak magnez, potas czy żelazo. Przy ich zakupie warto zwrócić uwagę na to, by nie zawierały dodatku cukru.

Domowe słodycze

Dobrymi zamiennikami słodyczy mogą być domowe wypieki. Do ich wyrobu zamiast cukru możemy użyć np. erytrolu, który nie zawiera kalorii. W Internecie znajdziemy całe mnóstwo przepisów na zdrowe ciasteczka owsiane, batoniki proteinowe, placki bananowe, babeczki z owocami czy ciasta z warzyw. Mamy wtedy pewność, że to co jemy jest zdrowe i nie zawiera szkodliwych dla zdrowia substancji.

Orzechy i migdały

Orzechy to świetne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego. Znajdziemy w nich kwas foliowy, witaminy E i K, magnez, potas, selen i przeciwutleniacze. Wspomagają pracę mózgu, hamując nadmierny apetyt, szybko sycą i działają przeciwzapalnie. Jeżeli lubisz coś pochrupać, koniecznie sięgnij po orzechy włoskie, które przez wielu specjalistów uznawane są za najzdrowsze na świecie.

Niewątpliwie cukier odpowiada za większość chorób cywilizacyjnych. Im szybciej z niego zrezygnujesz, tym lepiej dla Twojego zdrowia, urody i samopoczucia.