Impreza, spotkanie ze znajomymi, wieczorny seans na Netflixie. Co je wszystkie łączy? Chipsy – niezwykle popularna przekąska. I niezwykle niezdrowa. Jak już sięgniemy po jednego, zjadamy całą paczkę. Dlaczego tak się dzieje? I przede wszystkim, co kryją w sobie te cieniutkie, ale jakże tłuste plasterki?
Chipsy – nie do końca ziemniaczane?
Chipsy nazywa są z ziemniaczanymi, jednak okazuje się, że często obok ziemniaka nawet nie leżały. Zrobione są najczęściej z masy ziemniaczanej, którą formuje się w płatki przypominające plasterki ziemniaka. Jednak to nie jest ich największy problem. Prawdziwym zagrożeniem dla zdrowia jest rakotwórcza substancja, która powstaje podczas smażenia produktów bogatych w skrobię - akrylamid. Znajdziemy go w chipsach i frytkach. Regularne spożywanie akrymidu może także przyczynić się do rozwoju miażdżycy i stanów zapalnych.
fot. Fakty o żywności
Co jest w chipsach?
Olej
Tłuszcz stanowi około 35% zawartości paczki chipsów. Do produkcji najczęściej wykorzystuje się najtańszy olej palmowy. Tłuszcze trans, a takie właśnie znajdziemy w chipsach, podnoszą poziom ,,złego” cholesterolu, co z kolei prowadzi do licznych chorób serca, cukrzycy, osłabia układ odpornościowy, sprzyja także rozwojowi nowotworów jelita grubego.
Sól i wzmacniacze smaku
To właśnie słony smak sprawia, że tak bardzo ciągnie nas do chipsów. Nie od dzisiaj jednak wiadomo, że nadmiar soli jest szkodliwy dla zdrowia. Aby uzyskać pożądany smak chipsów, producenci muszą się bardzo postarać. W tym celu dodają najróżniejsze składniki, a w konsekwencji skład paczki przypomina tablicę Mendelejewa. Większość substancji oznaczonych tajemniczymi liczbami nic nie mówi przeciętnemu Kowalskiemu, który jest nieświadomy wpływu kolejnych ,,E” na swoje zdrowie.
Są to najczęściej wymieniane, niezdrowe składniki chipsów, ale nie jedyne. Co zawiera przykładowa paczka?
- Cukier i fruktozę,
- maślankę w proszku, cebulę w proszku, czosnek w proszku,
- barwniki (ekstrat z papryki) i konserwanty (mączka drzewa świętojańskiego).
Pamiętajmy też, że 100 gramów chipsów może zawierać nawet 600 kcal. To plasuje chipsy w czołówce, jeśli chodzi o produkty odpowiadające za nadwagę.
Wieczorne spotkanie ze znajomymi może obyć się bez paczki chipsów. Zamiast nich wybierz orzechy, świeże owoce, warzywa z dipem, a nawet popcorn. Są chrupiące jak chipsy, a o wiele zdrowsze.
Komentarze