Piatek, Grudzień 3
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Cała prawda o chipsach

Poradnik Zdrowie

Cała prawda o chipsach

Impreza, spotkanie ze znajomymi, wieczorny seans na Netflixie. Co je wszystkie łączy? Chipsy – niezwykle popularna przekąska. I niezwykle niezdrowa. Jak już sięgniemy po jednego, zjadamy całą paczkę. Dlaczego tak się dzieje? I przede wszystkim, co kryją w sobie te cieniutkie, ale jakże tłuste plasterki?

Chipsy – nie do końca ziemniaczane?

Chipsy nazywa są z ziemniaczanymi, jednak okazuje się, że często obok ziemniaka nawet nie leżały. Zrobione są najczęściej z masy ziemniaczanej, którą formuje się w płatki przypominające plasterki ziemniaka. Jednak to nie jest ich największy problem. Prawdziwym zagrożeniem dla zdrowia jest rakotwórcza substancja, która powstaje podczas smażenia produktów bogatych w skrobię - akrylamid. Znajdziemy go w chipsach i frytkach. Regularne spożywanie akrymidu może także przyczynić się do rozwoju miażdżycy i stanów zapalnych.


fot. Fakty o żywności

Co jest w chipsach?

Olej

Tłuszcz stanowi około 35% zawartości paczki chipsów. Do produkcji najczęściej wykorzystuje się najtańszy olej palmowy. Tłuszcze trans, a takie właśnie znajdziemy w chipsach, podnoszą poziom ,,złego” cholesterolu, co z kolei prowadzi do licznych chorób serca, cukrzycy, osłabia układ odpornościowy, sprzyja także rozwojowi nowotworów jelita grubego.

Sól i wzmacniacze smaku

To właśnie słony smak sprawia, że tak bardzo ciągnie nas do chipsów. Nie od dzisiaj jednak wiadomo, że nadmiar soli jest szkodliwy dla zdrowia. Aby uzyskać pożądany smak chipsów, producenci muszą się bardzo postarać. W tym celu dodają najróżniejsze składniki, a w konsekwencji skład paczki przypomina tablicę Mendelejewa. Większość substancji oznaczonych tajemniczymi liczbami nic nie mówi przeciętnemu Kowalskiemu, który jest nieświadomy wpływu kolejnych ,,E” na swoje zdrowie.

Są to najczęściej wymieniane, niezdrowe składniki chipsów, ale nie jedyne. Co zawiera przykładowa paczka?

  • Cukier i fruktozę,
  • maślankę w proszku, cebulę w proszku, czosnek w proszku,
  • barwniki (ekstrat z papryki) i konserwanty (mączka drzewa świętojańskiego).

Pamiętajmy też, że 100 gramów chipsów może zawierać nawet 600 kcal. To plasuje chipsy w czołówce, jeśli chodzi o produkty odpowiadające za nadwagę.

Wieczorne spotkanie ze znajomymi może obyć się bez paczki chipsów. Zamiast nich wybierz orzechy, świeże owoce, warzywa z dipem, a nawet popcorn. Są chrupiące jak chipsy, a o wiele zdrowsze.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Tłuste produkty, które trzeba jeść

Czytaj następny

Problemy zdrowotne, przez które tyjemy

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).