Piatek, Kwiecień 26
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Warzywa – lepsze surowe czy gotowane?

I am BIO

Warzywa – lepsze surowe czy gotowane?

Warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety, bez względu na sposób, w jaki je przygotowujemy. Warto jednak wiedzieć: które gotować, a które jeść na surowo?

Warzywa stanowią źródło niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów, jednak niewłaściwa obróbka termiczna może pozbawić je najcenniejszych składników. Nie wszystkie warzywa pod wpływem temperatury tracą swoje właściwości, a wręcz przeciwnie – mogą zwiększyć swoją wartość odżywczą.

Jak gotowanie wpływa na mikroelementy zawarte w warzywach?

Mikroelementy możemy podzielić na:

  • witaminy rozpuszczalne w wodzie,
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach,
  • minerały.

fot. Sercu na ratunek

Na każdy rodzaj mikroelementów gotowanie wpływa w inny sposób. Witaminy rozpuszczalne w wodzie są najbardziej wrażliwe na wysokie temperatury podczas gotowania i ulegają rozpadowi. Są to m.in. witaminy B i C. W związku z tym paprykę, zielone warzywa liściaste, czerwoną kapustę czy natkę pietruszki najlepiej spożywać w postaci surowej. Jeżeli zależy Ci na zachowaniu jak największej ilości witamin rozpuszczalnych w wodzie, wybierz inną metodę ich przygotowania. Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej pozwala zachować więcej składników odżywczych niż tradycyjne gotowanie. Wszystko z powodu krótszego czasu gotowania i minimalnego zużycia wody.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak A, D, E i K, ze względu na inny skład chemiczny, nie ulegają rozpadowi pod wpływem wysokich temperatur. Nawet gotowanie, które ma największy wpływ na wartości odżywcze produktów, nie pozbawi warzyw ich właściwości. Gotowanie dyni, brokułów, brukselki, kalafiora czy kapusty z dodatkiem niewielkich ilości zdrowych tłuszczów zwiększa wchłanialność tych witamin.

Gotowanie niekorzystnie wpływa na minerały. Najbardziej wrażliwy pod tym względem jest potas. Magnez, sód i wapń również ulegają rozpadowi pod wpływem wysokich temperatur.

Gotowane, surowe czy pieczone – bez względu na to, jak je przygotowujesz - jedz warzywa jak najczęściej! 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Pot a zdrowie

Czytaj następny

Polifenole - czym są i jak działają?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).