Objawy, które świadczą o złej pracy jelit

DOZ

Objawy, które świadczą o złej pracy jelit

Jelita nazywane są często ,,drugim mózgiem”. To niezwykle ważny narząd, który wpływa na naszą odporność, samopoczucie, a nawet zdrowie psychiczne. Jeżeli nie działają prawidłowo, pojawia się szereg dolegliwości, które utrudniają codzienne funkcjonowanie. Poznaj objawy, które mogą być sygnałem, że powinieneś zadbać o zdrowie swoich jelit.

W jelitach dorosłego człowieka znajduje się około 1000 rodzajów bakterii, które można podzielić na ,,dobre” i ,,złe”. Pod wpływem różnych czynników flora bakteryjna jelit ulega zaburzeniu i zaczynają przeważać te ,,złe”. W rezultacie pojawiają się dolegliwości typowe dla problemów z układem trawiennym, ale również zmiany nastroju, reakcje alergiczne czy spadek odporności.

Leki, niezdrowa dieta, silny stres, papierosy czy alkohol – wszystkie te czynniki mogą źle wpływać na zdrowie naszych jelit. Objawy, które najczęściej towarzyszą zaburzeniom flory bakteryjnej jelit to:

  • problemy trawienne (wzdęcia, zaparcia, biegunka, bóle brzucha),
  • migrena,
  • wahania wagi,
  • bóle stawów,
  • problemy skórne, np. trądzik i łuszczyca,
  • stany depresyjne,
  • wahania nastroju,
  • stany lękowe,
  • nawracające infekcje,
  • alergia,
  • wzmożony apetyt na słodycze,
  • problemy z koncentracją,

Jak zadbać o równowagę mikroflory jelitowej?

Dieta

Wysokoprzetworzone produkty, fast foody, słodycze czy alkohol są pożywką dla ,,złych” bakterii. Dlatego najlepiej całkowicie wyeliminować je z codziennego jadłospisu. Dobrze na mikroflorę jelitową wpływają świeże warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Dla zdrowia jelit niezbędne są probiotyki, które zawierają grupy bakterii kwasu mlekowego. Wzmacniają organizm, łagodzą objawy alergii i działają antynowotworowo. Znajdziemy je przede wszystkim w:

  • kiszonkach,
  • kimchi,
  • fermentowanym nabiale,
  • occie jabłkowym,
  • fermentowanych produktach sojowych.

Z kolei prebiotyki pomagają we wzroście ,,dobrych” bakterii jelitowych, przyspieszają przemianę materii, hamują szkodliwe działanie bakterii gnilnych w jelitach i wprowadzają równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Znajdziemy je w:

  • cebuli,
  • czosnku,
  • porze,
  • ziemniakach,
  • karczochach,
  • cykorii,
  • bananach,
  • fasoli,
  • marchwi.

Nawodnienie

Wskazane jest wypijanie minimum 2 litrów niegazowanej wody mineralnej dziennie. Dobrze nawodniony organizm szybciej pozbywa z jelit masy kałowej. Jeżeli wody jest za mało, zatrzymuje się ona w jelitach powodując zaparcia. W ten sposób wytwarzają się toksyczne substancje, które niewydalone z organizmu przenikają przez błonę śluzową do krwi i zaburzają pracę innych organów.

Aktywność fizyczna

Jelita nie lubią bezruchu – aktywność fizyczna pobudza metabolizm i przyspiesza pracę jelit. Wskazana dawka ruchu to 30 minut co najmniej 3 razy w tygodniu. Nie musi to być wymagający trening. Wystarczy szybki spacer, jazda na rowerze, pływanie czy jogging. 

Stres

Długotrwały stres negatywnie odbija się na zdrowiu całego organizmu, w tym także na kondycję jelit. Dlatego ważne jest, by każdego dnia znaleźć chwilę na relaks i odprężenie, Może to być joga, medytacja czy słuchanie spokojnej muzyki. Niezbędna dla równowagi mikroflory jelitowej jest również odpowiednia dawka snu. Jego niedobór zwiększa wydzielanie kortyzolu (hormonu stresu). Zaleca się, by spać 7-8 godzin na dobę.

Jedną z najczęściej występujących dolegliwości związanych z pracą jelit są zaparcia. Sprawdź, jak skutecznie z nimi walczyć.