Piatek, Kwiecień 26
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Sezam - czy jest zdrowy?

Zdrowie Życie

Sezam - czy jest zdrowy?

Sezam ostatnimi czasy zyskuje na popularności. I bardzo dobrze! Te niepozorne ziarenka stanowią bogactwo składników odżywczych, a do tego świetnie smakują. Jakie właściwości ma sezam?

Wyróżniamy sezam biały, czarny oraz brązowy. Można spożywać go na surowo, suszony lub prażony. Ma lekko orzechowy smak. Znajdziemy go w składzie słodyczy, pieczywa, gotowych mieszanek musli czy deserów. Sezam wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Na co pomaga sezam?


fot. Ekologia.pl

Sezam - wartość odżywcza i właściwości

Porcja sezamu (20 g) dostarcza około 130 kcal, w tym 5 g białka, 12 g tłuszczu i 2 g węglowodanów. Zapewnia również sporą dawkę żelaza, wapnia, magnezu, cynku i miedzi. Sezam jest przede wszystkim jednym z najlepszych źródeł fitosteroli - steroli roślinnych, które obniżają poziom ,,złego" cholesterolu, zapobiegają tym samym rozwojowi miażdżycy. Na zdrowie układu krwionośnego pozytywnie wpływa także sezamolina. Pozwala ona obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i skutecznie hamuje działanie wolnych rodników.

Oprócz tego sezam obfituje w wapń (zawiera go więcej niż mleko), pierwiastek niezbędny dla zdrowia kości I zębów. Odpowiednie dawki zapobiegają również osteoporozie. Wpływa też na prawidłową pracę serca i układu naczyniowego. Bierze udział w procesach krzepnięcia krwi i reguluje jej ciśnienie.

Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG=35), może stanowić element jadłospisu diabetyków.

Olej sezamowy znalazł zastosowanie w kosmetyce. Sezamol jest silnym przeciwutleniaczem, który niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników, które powodują przedwczesne starzenie się komórek organizmu. Olej sezamowy chroni więc skórę przed zmarszczkami i przebarwieniami. Stosowanie go zaleca się także posiadaczom suchej cery, ponieważ wykazuje właściwości regenerujące i silnie nawilżające. Z kolei nakładany regularnie na włosy sprawi, że staną się gładsze, odżywione i lśniące.

Jak wykorzystać sezam w kuchni? Wypróbuj przepis na domowe sezamki!

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Czosnek niedźwiedzi – właściwości

Czytaj następny

Żywność ,,light”… czyli jaka?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).