Środa, Styczeń 20
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Parenting
  3. Zrównoważona dieta dla dzieci

Zrównoważona dieta dla dzieci

Każdy rodzic dba o to, aby ich dziecko zdrowo się odżywiało, ale czy wiemy jakie składniki odżywcze i w jakich ilościach są potrzebne do prawidłowego rozwoju? 

Przewodnik po zdrowej dziecięcej diecie

Zapewnienie dziecku zbilansowanej diety to dla każdego rodzica nie lada wyzwanie. Dlatego przychodzimy Wam z pomocą i przedstawiamy przepis na zdrową dietę, która wspomaga wzrost i rozwój dzieci, a jednocześnie jest dla nich zachęcająca i pełna smaku. Tak samo jak dorośli, dzieci również potrzebują witamin, minerałów, węglowodanów, białka i tłuszczu, ale w znacznie większej ilości. 

  • Białko - to ono ma wpływ na wiele ważnych funkcji, w tym wzrostu, rozwoju mózgu i utrzymania silnych kości. Jakie białko podawać dziecku? Zwierzęce - znajdziemy je w chudym mięsie, rybach, jajkach, mleku, jogurcie czy serze. To one zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów i są uważane za najbardziej wartościowe dla wzrostu. Ważne są także białka roślinne, obecne na przykład w fasoli czy roślinach strączkowych. 
  • Produkty mleczne - zarówno dzieci w wieku żłobkowym, jak i te starsze ich potrzebują. Są one doskonałym źródłem wapnia i jodu, a także witamin A, D i B12. Znajdziemy je w serach, jogurtach czy mleku.
  • Węglowodany - produkty pełnoziarniste, które warto wprowadzić do diety dziecka to np. chleb, kasza czy makaron, ale także orzechy i nasiona, które są źródłem błonnika, minerałów i ważnych, zdrowych tłuszczów.

fot. Motywator dietetyczny 

Nie możemy także zapomnieć o innych, jakże ważnych produktach!

  • Warzywa i owoce - pięć porcji dziennie to dobry punkt wyjścia. Ich wielkość zależy od wieku naszej pociechy, jej wzrostu i aktywności fizycznej. Istnieje prosta zasada, która może być pomocna na każdym etapie rozwoju. Odpowiednia porcja to tyle owoców lub warzyw, ile zmieści się w dłoni dziecka.
  • Dobre tłuszcze - czyli źródło skoncentrowanej energii dla dzieci, które szybko rosną i są bardzo aktywne fizycznie, ale także są potrzebne do wspomagania wchłaniania niektórych witamin, takich jak A, D, E i K. Te niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego i prawidłowego funkcjonowania mózgu to kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w tłustych rybach, orzechach, nasionach i ich olejach. 
Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Ostropest plamisty – właściwości

Czytaj następny

Operacja bariatryczna - zmniejszanie żołądka bez skalpela

Komentarze

Dla Ciebie

Polecamy

Kategorie

Popularne tagi

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).