Sklep ORGANIC24
Czym zastąpić cukier? Zdrowe zamienniki cukru
Nie bez powodu nazywany jest „białą śmiercią”. Cukier w dużych ilościach może powodować próchnicę, nadciśnienie, cukrzycę, otyłość, a nawet nowotwory. Nie trzeba go jednak używać, żeby rozkoszować się słodkim smakiem jedzenia.
Na rynku znajdziemy produkty takie jak cukier brązowy, syrop z agawy czy syrop z brązowego ryżu, które błędnie uważane są za zdrowsze substytuty cukru. Zawierają jedynie substancje słodzące, czyli puste kalorie.
Fot. Ciekawe.org
Lista zdrowych zamienników cukru
- Stewia - to roślina, w której liściach i łodygach znajdują się glikozydy stewiolowe, które odpowiadają za jej słodki smak. Stewia jest słodsza od cukru 200-300 razy, jest więc bardzo wydajna, a do tego nie zawiera żadnych kalorii. Stewię można znaleźć w postaci płynu, proszku, tabletek i świeżych liści. Zostawia lekko gorzkawy posmak.
- Ksylitol – pozyskuje się go z kory brzozy. Jego słodkość jest podobna do słodkości cukru, a przy tym zawiera o 40% kalorii mniej. Ma też niższy indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny do krwi. Badania wykazują, że spożywanie ksylitolu zapobiega zakwaszeniu organizmu i osteoporozie, wzmacnia odporność organizmu i hamuje apetyt na słodycze.
- Syrop klonowy – wytwarzany jest z soku z pni klonów poprzez odparowanie wody. Zawiera wapń, magnez, potas, fosfor, witaminy z grupy B oraz polifenole. To sprawia, że jest dużo zdrowszy niż biały cukier, który nie ma żadnych wartości odżywczych. Jest także mniej kaloryczny (270 kcal/100g). Ze względu na znaczne ilości sacharozy powinien być używany okazjonalnie. Nie jest wskazany osobom cierpiącym na cukrzycę - IG syropu klonowego jest niewiele mniejsze od IG cukru.
- Syrop daktylowy – oprócz słodkiego smaku zawiera spore ilości karotenów, witamin z grupy B, witaminę E, wapń, żelazo i fosfor. Jest słodszy od cukru, a jego kaloryczność to ok. 270 kcal w 100 g.
- Miód – ma 324 kcal w 100 g, czyli podobnie jak cukier, jest jednak bogatszy w składniki odżywcze: witaminy z grupy B, garbniki, pyłki kwiatowe, enzymy i kwasy organiczne. Dzięki tym składnikom miód pomoże złagodzić kaszel, katar sienny, ma także działanie bakteriobójcze. Dodawanie miodu do herbaty, której temperatura przekracza 40 st. C sprawi, że utraci on swoje właściwości.
- Erytrytol - występuje m.in. w niektórych owocach i pyłkach kwiatowych. Jest mniej słodki od cukru. Świetnie sprawdzi się w diecie diabetyków, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi 0. Zawiera także niewiele kalorii - 100 g erytrytolu to 20 kcal.
- Tagatoza - pozyskiwana jest z laktozy (cukru mlecznego). 100 g tagatozy zawiera 150 kcal. Jej indeks glikemiczny wynosi 7,5, nie podnosi więc gwałtownie poziomu cukru we krwi. Może być wykorzystywana w wysokich temperaturach. Tagatoza działa jak probiotyk - hamuje namnażanie bakterii chorobotwórczych i korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit.