Poniedziałek, Sierpień 15
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Antocyjany - właściwości i działanie

Medonet

Antocyjany - właściwości i działanie

Antocyjany to naturalne barwniki roślinne. Ich kolor zależy od pH soku komórkowego - mogą przyjmować barwy od czerwonego przez niebieski do fioletowego. Są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym, ale także w farmaceutycznym. Jakie są właściwości antocyjanów?

Naturalne barwniki 

Antocyjany występują bezpośrednio pod skórką owoców oraz warzyw, więc aby w pełni wykorzystywać ich prozdrowotne właściwości warto jeść je bez obierania. Jeżeli chodzi o owoce, to najlepszym ich źródłem są:

  • aronie,
  • borówki,
  • czereśnie,
  • wiśnie,
  • śliwki,
  • jeżyny,
  • czarne jagody,
  • żurawina,
  • winogrona,
  • truskawki.

Spore ilości antocyjanów znajdują się również w niektórych warzywach. Jest to między innymi bakłażan oraz czerwona kapusta i czerwona cebula. 

fot. Fitness WP

Antocyjany dla zdrowia

Prozdrowotne właściwości antocyjanów znane są już od dawna w medycynie ludowej, jednak współczesna farmakologia dopiero je odkrywa. Co już o nich wiemy?

  • Wykazano między innymi, że antocyjany występujące w kwiatach hibiskusa mogą zapobiegać schorzeniom wątroby.
  • Potwierdzono również, że antocyjany występujące w borówce kanadyjskiej chronią przed chorobami układu krążenia, natomiast sok z winogron i czerwone wino obniżają ryzyko zawału.
  • Wiele doniesień wskazuje także na przeciwnowotworowe działanie antocyjanów. Prawdopodobnie takie działanie antocyjanów związane jest z ich właściwościami antyoksydacyjnymi. Hamują więc działanie wolnych rodników i wywołanych przez nie procesy starzenia się organizmu wraz ze zmianami w kodzie genetycznym komórek, powodującym nowotwory.
  • Antocyjany hamują stany zapalne w organizmie.
  • Zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, rozszerzając naczynia krwionośne, uszczelniają naczynia włosowate.
  • Pomagają na przeziębienie, stąd przy infekcjach warto sięgać po owoce będące zasobne w witaminę C, a także soki lub produkty z czarnego bzu, aronii, porzeczki oraz malin.
  • Zapobiegają obrzękom. Ponieważ barwniki występują bezpośrednio pod skórką owoców oraz warzyw, aby w pełni wykorzystywać ich prozdrowotne właściwości, warto jeść je bez obierania.

Dobroczynny wpływ antocyjanów na zdrowie człowieka spowodował znaczny wzrost zainteresowania ich właściwościami. Dodatkowo są one bezpieczne i wspomagają pracę naszego organizmu. Być może już niedługo poznamy więcej ich właściwości prozdrowotnych.

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Dla kogo masło, dla kogo margaryna?

Czytaj następny

Najczęstsze urodowe wpadki

Komentarze

Dla Ciebie

Polecamy

Kategorie

Popularne tagi

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).