Czwartek, Listopad 21
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Antocyjany - właściwości i działanie

Medonet

Antocyjany - właściwości i działanie

Antocyjany to naturalne barwniki roślinne. Ich kolor zależy od pH soku komórkowego - mogą przyjmować barwy od czerwonego przez niebieski do fioletowego. Są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym, ale także w farmaceutycznym. Jakie są właściwości antocyjanów?

Naturalne barwniki 

Antocyjany występują bezpośrednio pod skórką owoców oraz warzyw, więc aby w pełni wykorzystywać ich prozdrowotne właściwości warto jeść je bez obierania. Jeżeli chodzi o owoce, to najlepszym ich źródłem są:

  • aronie,
  • borówki,
  • czereśnie,
  • wiśnie,
  • śliwki,
  • jeżyny,
  • czarne jagody,
  • żurawina,
  • winogrona,
  • truskawki.

Spore ilości antocyjanów znajdują się również w niektórych warzywach. Jest to między innymi bakłażan oraz czerwona kapusta i czerwona cebula. 

fot. Fitness WP

Antocyjany dla zdrowia

Prozdrowotne właściwości antocyjanów znane są już od dawna w medycynie ludowej, jednak współczesna farmakologia dopiero je odkrywa. Co już o nich wiemy?

  • Wykazano między innymi, że antocyjany występujące w kwiatach hibiskusa mogą zapobiegać schorzeniom wątroby.
  • Potwierdzono również, że antocyjany występujące w borówce kanadyjskiej chronią przed chorobami układu krążenia, natomiast sok z winogron i czerwone wino obniżają ryzyko zawału.
  • Wiele doniesień wskazuje także na przeciwnowotworowe działanie antocyjanów. Prawdopodobnie takie działanie antocyjanów związane jest z ich właściwościami antyoksydacyjnymi. Hamują więc działanie wolnych rodników i wywołanych przez nie procesy starzenia się organizmu wraz ze zmianami w kodzie genetycznym komórek, powodującym nowotwory.
  • Antocyjany hamują stany zapalne w organizmie.
  • Zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, rozszerzając naczynia krwionośne, uszczelniają naczynia włosowate.
  • Pomagają na przeziębienie, stąd przy infekcjach warto sięgać po owoce będące zasobne w witaminę C, a także soki lub produkty z czarnego bzu, aronii, porzeczki oraz malin.
  • Zapobiegają obrzękom. Ponieważ barwniki występują bezpośrednio pod skórką owoców oraz warzyw, aby w pełni wykorzystywać ich prozdrowotne właściwości, warto jeść je bez obierania.

Dobroczynny wpływ antocyjanów na zdrowie człowieka spowodował znaczny wzrost zainteresowania ich właściwościami. Dodatkowo są one bezpieczne i wspomagają pracę naszego organizmu. Być może już niedługo poznamy więcej ich właściwości prozdrowotnych.

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Czy warto jeść grzyby?

Czytaj następny

Czym jest PCT i dlaczego jest tak ważny?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).