Czwartek, Listopad 21
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Głóg – właściwości lecznicze

Natura plus zdrowie

Głóg – właściwości lecznicze

Głóg to roślina ozdobna, która nie tylko cieszy oko, ale ma również zastosowanie w medycynie naturalnej. Kiedy warto sięgnąć po głóg?

Głóg jest krzewem, który sięga kilku metrów, kwitnie na biało lub różowo, a jego owoce mają żółtą barwę i kulisty kształt. Na przełomie sierpnia i września przybierają one czerwony, czasami także fioletowy kolor. Spotykany jest w ogrodach i parkach, gdzie tworzy gęste żywopłoty.

Właściwości głogu

Głóg jest skarbnicą związków aktywnych o działaniu zdrowotnym. Znajdziemy w nim m.in.: flawonoidy, proantocyjanidyny, kwasy triterpenowe, taniny, saponiny, krateginy, cholinę, acetylocholinę, aminy, kwas kawowy oraz witaminę C. Prozdrowotne właściwości wykazują przede wszystkim jego dojrzałe owoce i kwiaty, a ich skuteczność potwierdzają badania naukowe. Głóg najbardziej ceni się za działanie:

  • antyoksydacyjne,
  • uspokajające,
  • przeciwgrzybiczne i antybakteryjne,
  • moczopędne,
  • rozkurczowe.

fot. Doz

Głóg cechuje się wysoką zawartością antyoksydantów, w tym polifenoli, które skutecznie zwalczają wolne rodniki.

Z kwiatów głogu przygotowuje się napary, które doskonale wspierają pracę układu krążenia. Pite regularnie pomagają obniżyć ciśnienie krwi, wzmacniają naczynia krwionośne, zwiększają poziom natlenienia krwi, usprawniając tym samym funkcjonowanie mięśnia sercowego oraz mózgu. Stosuje się je również przy problemach z żylakami.

Owoce głogu mają silniejsze działanie niż kwiaty. Wspierają leczenie kołatania serca, nadczynności tarczycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, demencji starczej, nerwicy oraz migrenowych bólów głowy. Owoc głogu wzmacnia także układ odpornościowy i działa jak naturalny antybiotyk. Pomaga w leczeniu zakażeń gronkowcem oraz w leczeniu grzybicy.

Zastosowanie głogu

Kiedy sięgać po głóg? Zalecany jest przede wszystkim:

  • w bezsenności,
  • w przypadku bolesnego miesiączkowania,
  • jako lek uspokajający,
  • w przypadku pobudzenia nerwowego,
  • bólów i zawrotów głowy,
  • nagłych skoków ciśnienia tętniczego.

Głóg wspomaga leczenie i łagodzenie wielu dolegliwości, jednak w przypadku poważniejszych schorzeń, np. chorób serca, niezbędna będzie konsultacja z lekarzem.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Odżywiane, a objadanie - część 1.

Czytaj następny

Nietoleracja pokarmowa

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).