Imbir jest częstym składnikiem kuchni azjatyckiej i indyjskiej, ale czy znasz jego właściwości lecznicze?
ImbirLove
Najpowszechniej stosowaną częścią rośliny jest jej korzeń. Może być spożywany świeży, sproszkowany, jako suszona przyprawa, w postaci soku lub oleju. Poznaj jego właściwości!
Problemy trawienne
Imbir zawiera związki fenolowe, które łagodzą podrażnienia przewodu pokarmowego. Pomagają wydzielać ślinę i żółć, umożliwiając jednocześnie żywności i płynom, aby poruszały się w przewodzie pokarmowym sprawnie.
Nudności
Picie imbirowej herbaty albo spożywanie surowego imbiru działa kojąco podczas nudności. Szczególnie polecany podczas chemioterapii, ciąży i porannych mdłości.
Ból
Badanie przeprowadzone na University of Georgia dowodzi, że codzienne spożywanie imbiru zmniejsza ból mięśni o 25%. Stwierdzono również, że skutecznie zmniejsza boleść podczas cyklu menstruacyjnego.
Choroby serca
Wysoki poziom cukru we krwi jest głównym czynnikiem ryzyka chorób serca. Spożywając imbir, ryzyko wystąpienia chorób serca może być obniżone aż o 10%.
fot. TVN Zdrowie
Właściwości antynowotworowe
Gingerol to substancja zawarta w imbirze, którą badano pod kątem alternatywnego leczenia wielu rodzajów nowotworów. Ciągle trwają badania, ale do tej pory udało się stwierdzić, że 2 g ekstraktu imbirowego spożywanego codziennie, znacząco zmniejsza prozapalne cząsteczki sygnałowe w okrężnicy.
Funkcjonowanie mózgu
Stres oksydacyjny i przewlekły stan zapalny to dwa czynniki, które mogą przyspieszyć proces starzenia się i stają się główną siłą napędową choroby Alzheimera i innych zaburzeń funkcji poznawczych związanych z wiekiem. Niektóre badania sugerują, że przeciwutleniacze, związki biologicznie czynne w imbirze mogą hamować reakcje zapalne, które występują w mózgu. W badaniu z udziałem 60 kobiet w średnim wieku wykazano, że imbir poprawia czas reakcji i pamięć.
Nie pozostaje nic innego, jak udać się do sklepu po imbir i dodawać go codziennie do swojej diety, aby cieszyć się jak najdłużej zdrowiem!
Komentarze