Sezon na pomidory zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto poznać ich cudowne właściwości!
Czerwona bomba odżywcza
Dojrzewają w słońcu, są czerwone, soczyste i słodkie - to właśnie nasze, polskie pomidory. Czy w smaku są tak dobre, na jakie wyglądają? Sprawdźmy!
Jak się okazuje jedzenie pomidorów znacznie zmniejsza ryzyko zawału serca, poprawia trawienie, wzmacnia odporność, a także chroni przed szkodliwym wpływem słońca! Dlaczego jeszcze warto jeść pomidory? Ponieważ są one bardzo zdrowe! Dostarczają wielu cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Są źródłem:
- kwasu jabłkowego,
- kwasu cytrynowego,
- kwasu szczawiowego,
- białka,
- tłuszczy roślinnych,
- błonnika,
- cukrów roślinnych,
- węglowodanów,
- witaminy A, C, E, K,
- witamin z grupy B,
- minerałów cynku, fosforu, fluoru, jodu, magnezu, kobaltu, miedzi, manganu, żelaza, potasu, sodu i wapnia.
Wszelkie właściwości pomidory zawdzięczają naturalnemu, czerwonemu barwnikowi, jakim jest likopen. Jest on najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karotenoidów. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu! W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz, likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki.
fot. Moje gotowanie
Jakie właściwości zdrowotne mają pomidory?
Pomidory są ważnym składnikiem każdej diety odchudzającej. Zawierają dużą ilość wody i mało kalorii. Dodatkowo wspomagają leczenie miażdżycy czy też nowotworów. W jaki sposób?
Właściwości antymiażdżycowe pomidory zawdzięczają zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny. Korzystnie dla serca działa również powyżej wspomniany likopen.
Jak się okazuje pomidory działają także antynowotworowo. Są badania, które dowodzą, że likopen zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy i prostaty.
Wspomagają nasze trawienie i regulują pracę układu pokarmowego. A to wszystko za sprawą błonnika, który znajduje się również w pestkach, których nie należy usuwać!
Pomidory poprawiają pracę układu nerwowego. Korzystnie wpływają na układ nerwowy ze względu na zawartość bromu.
Te czerwone kulki potrafią także wpłynąć znacząco na naszą odporność. Dzięki dużej zawartości witaminy C ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. By nie dopuścić do strat witaminy C, nie należy łączyć (np. w sałatkach) pomidorów z surowymi ogórkami, które zawierają enzym ją niszczący.
Zobacz filmik i sprawdź wszystkie właściwości pomidorów!
Jak doskonale wiemy pomidory możemy wykorzystać w różnorodny sposób. Są one stałym składnikiem wielu popularnych dań, ale także mogą być bazą do sosu czy zupy pomidorowej. Produkuje się z nich także keczup. Są dodatkiem również do sałatek, lecza, spaghetti, czy fasolki po bretońsku.
O czym jeszcze warto pamiętać przy spożywaniu pomidorów? Aby nie przechowywać pomidorów w lodówce! Niskie temperatury sprawiają, że tracą one jędrność i smak. Pomidory przechowywane w temperaturze pokojowej mają lepszy smak i więcej czasu, aby dojrzeć.
Komentarze