Piatek, Luty 3
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Mąka migdałowa - właściwości i zastosowa...

cookist.com

Mąka migdałowa - właściwości i zastosowanie

Coraz częściej sięgamy w kuchni po produkty, kórych albo wcześniej nie próbowaliśmy lub eksperymentujemy z formą ich zastosowania. Przykładem tego jest mąka migdałowa. Zastanawiasz się, jak ją wykorzystać? My podpowiadamy ;)

Poznaj właściwości mąki migdałowej

Oczywiście mąka migdałowa to nic innego, jak migdały! Zatem właściwości mąki migdałowej są takie, jak w migdałach. Ten produkt wytwarzany z migdałów jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mąka migdałowa zawiera mało węglowodanów, co może szczególnie zainteresować osoby będące na diecie niskowęglowodanowej oraz ketogenicznej.

Ze względu na brak zawartości glutenu, z powodzeniem może być spożywana przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Mąka migdałowa zawiera za to bardzo dużo magnezu, wapnia oraz żelaza.

fot. ciceksekerleme.com.tr

Ponadto:

  • mają wysoką zawartość argininy, co szczególnie zainteresować może osoby uprawiające sport,
  • mają korzystny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego,
  • zapobiegają ciążowym mdłościom,
  • są bogate w witaminy z grupy B.

Zastosowanie mąki migdałowej

Mąka z migdałów charakteryzuje się słodkim migdałowym smakiem, jednak z powodzeniem można zastąpić nią mąkę pszenną. Wypieki jednak nie będą tak pulchne, jak te z zawartością mąki tradycyjnej. Mąki migdałowej nie powinno się podgrzewać, ponieważ kwasy tłuszczowe wielo i jednonienasycone cechują się słabą stabilnością termiczną, więc ich obróbka termiczna jest po prostu szkodliwa dla naszego zdrowia.

Mąki migdałowej warto użyć do:

  • zagęszczania zup i sosów,
  • deserów, koktajli i płatków śniadaniowych,
  • wyrobu makaroników.

fot. stylzycia.radiozet.pl

Poznaj przepis na klasyczne francuskie makaroniki z mąką migdałową.

 

 

Barbara Weiss

Barbara Weiss

Czytaj poprzedni

Czy rezygnacja z mięsa jest dobrym wyborem?

Czytaj następny

7 właściwości kardamonu potwierdzonych badaniami

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).