Czwartek, Kwiecień 25
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Kasza jaglana - czyli zdrowo i smacznie!

nazdrowie.biopunkt.pl

Kasza jaglana - czyli zdrowo i smacznie!

Kasza jaglana jest najstarszą i jedną z najzdrowszych kasz, którą pozyskuje się z ziaren prosa. Na jakiś czas zapomniana, znów coraz częściej znajduje się na naszych talerzach. Nic dziwnego, bo przyrządzić ją można na dwa różne sposoby. Pokochają ją miłośnicy zarówno słonych, jak i słodkich potraw. 

Kasza jaglana i jej prozdrowotne właściwości

Dla wielu osób przydatną wiadomością może okazać się fakt, iż kasza otrzymywana z prosa nie zawiera glutenu oraz charakteryzuje się niskim poziomem jakichkolwiek alergenów. Jest bogata w witaminę E, lecytynę oraz witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, pirydoksyne i kwas pantotenowy). Dzięki zawartości krzemu, poprawia stan włosów i paznokci oraz odpowiada za poprawę przemiany materii, jak i wzmocnienie stawów

Spożywając kaszę jaglaną, dostarczamy do organizmu cenne minerały, takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo i potas. Dzięki zawartości antyoksydantów, niweluje działanie wolnych rodników

fot. sanitas.es

Ze względu na jej lekkostrawność, podawana jest osobom będącym po operacjach oraz dzieciom. Właściwości "jaglanki" obniżają poziom cholesterolu oraz łagodzą choroby układu pokarmowego. Z umiarem jednak powinny spożywać ją osoby borykające się z chorobami tarczycy, ponieważ zawiera niewielkie ilości goitrogenów, zaburzających metabolizm jodu. 

Kasza niezwykle uniwersalna

Kasza jaglana ma bardzo szerokie pole do popisu. Nie posiada wyraźnego i silnego smaku, dzięki czemu pasuje zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. 

fot. jestemfit.pl

Osoby uwielbiające kuchenne eksperymenty, mogą wykazać się tutaj swoimi zdolnościami łączenia ze sobą przeróżnych smaków. W przeciwieństwie do innych znanych nam zbóż, na jaglance z powodzeniem opierać się mogą dodatki słone, słodkie, a nawet ostre.

Idealnie pasować do niej będą rodzynki, kokos, orzechy oraz wiele innych bakalii. Podczas wykwintnego, mięsnego posiłku będzie ona dobrą alternatywą dla tak często podawanych ziemniaków, czy też mniej zdrowych frytek. 

Można z niej przygotować pyszne śniadanie w formie koktajlu, zupy mlecznej, a także jaglanych placuszków z przeróżnymi dodatkami. Jest świetnym zamiennikiem mąki, tak więc stworzysz dzięki niej mnóstwo ciekawych, nie tylko fit deserów. 

fot. fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com

Zobacz, jak łatwo przygotować niesztampowe dania z dodatkiem kaszy jaglanej!

 

BW

BW

Czytaj poprzedni

Co jeść na kolację, by nie tyć i dobrze spać?

Czytaj następny

Karboksyterapia – czy warto ją stosować?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).