Protect Food to sposób odżywiania, który opiera się na licznych badaniach naukowych. Ten plan żywieniowy skierowany jest przede wszystkim do osób podatnych na wszelkiego rodzaju infekcje. Które produkty mogą pomóc wzmocnić odporność?
Czym jest Protect Food?
Z licznych badań wynika, że dobrze zbilansowana dieta i odpowiednio dobrana suplementacja wzmacniają układ immunologiczny. Jadłospis bogaty we wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały pozwala w znacznym stopniu zapobiegać niedoborom pokarmowym, które skutecznie osłabiają organizm. Warto o tym pamiętać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Protect Food to pełnowartościowa dieta, która polega na spożywaniu 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu, zawierających substancje stymulujące układ odpornościowy To nie tylko dobór odpowiednich, nieprzetworzonych i naturalnych produktów, ale także sposób ich przygotowania do spożycia. Właściwe przyrządzanie potraw zapobiega utracie cennych składników odżywczych. Najlepiej unikać wysokich temperatur i rozdrabniania – wtedy żywność nie traci swoich zdrowotnych właściwości.
fot. M jak mama
Jak działa Protect Food?
Protect Food pozytywnie wpływa nie tylko na odporność, ale także na samopoczucie. Właściwa podaż makro- i mikroelementów wspiera organizm w walce z wirusami i bakteriami, a my czujemy się pełni energii i chęci do życia. Aby wzmocnić efekty stosowania Protect Food, warto dodać regularną aktywność fizyczną i suplementy diety. Nawet dobrze zbilansowany jadłospis nie zawsze uzupełnia wszystkie witaminy czy minerały. Najlepiej sięgać po preparaty z inozyną, cynkiem, lizyną i antyoksydantami. Oprócz tego warto suplementować witaminę C i D oraz kwasy omega-3.
Produkty o właściwościach prozdrowotnych:
- Jogurty naturalne, kefiry oraz maślanka - korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, tym samym wzmacniają układ odpornościowy. Kultury bakterii stymulują leukocyty (białe krwinki), skutecznie chroniąc organizm przed infekcjami.
- Czosnek i cebula – uchodzą za naturalne antybiotyki. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
- Kiszonki - posiadają właściwości probiotyczne. Stanowią źródło witaminy B12, E i C, żelaza, potasu, wapnia i cynku.
- Tłuste ryby morskie - są źródłem cennych kwasów omega-3 oraz witamin z A, B, D oraz E.
- Pestki dyni i słonecznika, orzechy włoskie, sezam, migdały - są źródłem kwasów omega-6, cynku oraz witamin z grupy B.
- Kurkuma, imbir, cynamon - mają właściwości przeciwzapalne.
Protect Food opiera się na produktach, których nie powinno zabraknąć w codziennym menu każdego z nas. Dodając do tego regularną aktywność fizyczną i suplementację, będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem, a infekcje przestaną nas dotyczyć.
Komentarze