Niedziela, Październik 24
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Uroda
  3. Siarka – pierwiastek piękności

Colfarm

Siarka – pierwiastek piękności

Siarka to pierwiastek niezwykle ważny dla funkcjonowania całego ludzkiego organizmu. Ma też niebagatelny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Jakie są najlepsze źródła siarki? Co jeść, by cieszyć się urodą?

Siarka to jeden z ważniejszych pierwiastków, który wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Działa odkażająco, antyseptycznie, przeciwzapalnie, przeciwbólowo. Oprócz tego reguluje pracę wątroby i układu trawiennego, transportuje tlen do komórek, wpływa na elastyczność stawów, reguluje pracę układu krwionośnego i bierze udział w syntezie kolagenu.

Siarka - działanie

Siarkę potocznie nazywa się pierwiastkiem piękności. Nic dziwnego. Pierwiastek ten ma duży wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci - wzmacnia naskórek, łagodzi podrażnienia, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, bierze udział w syntezie kolagenu oraz zwalcza wolne rodniki. Dzięki niej skóra starzeje się wolniej, zmiany trądzikowe ustępują, skóra jest jędrna i elastyczna. Siarkę stosuje się również na matowe i łamliwe włosy. Pozwala ona przywrócić zdrowie i blask nawet najbardziej zniszczonym kosmykom.


fot. Medonet

Ponadto siarka reguluje pracę wątroby. Ma bezpośredni wpływ na wydzielanie kwasu żółciowego, przyspiesza też usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Bierze udział w syntezie kolagenu, dlatego pozwala zachować elastyczność stawów, tym samym zapobiega chorobom zwyrodnieniowym i reumatycznym.

Niedobór siarki

Niedobór siarki powoduje znaczące zmiany w organizmie. Szybko zauważymy zaburzenia pracy układu nerwowego, w tym zaburzenia koncentracji, rozdrażnienie i nerwowość. Włosy stają się matowe, paznokcie łamliwe a cera szara i pozbawiona blasku. Mogą pojawiać się również zaczerwienienia i podrażnienia skóry. Długo utrzymujący się stan niedoboru siarki może prowadzić do chorób o podłożu reumatycznym czy zwyrodnieniowym oraz pogorszenia pracy wątroby. Oprócz tego przy niedoborze siarki, minerały takie jak magnez, krzem, sód, mangan, wapń, żelazo i potas są gorzej przyswajane przez organizm.

Najlepsze źródła siarki

Najlepsze źródła siarki to produkty wysokobiałkowe. Pierwiastek ten znajdziemy w:

  • mięsie, głównie indyku, wołowinie i wieprzowinie,
  • podrobach,
  • jajkach,
  • twarogu,
  • mleku,
  • soczewicy,
  • cebuli,
  • czosnku,
  • brokułach,
  • chrzanie,
  • rzodkiewce,
  • rzepie,
  • rzeżusze,
  • karczochach,
  • ciecierzycy,
  • morelach,
  • płatkach owsianych,
  • roślinach strączkowych.

Siarka znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce. Pomaga zwalczać trądzik, reguluje wydzielanie sebum, łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry, zmniejsza widoczność cellulitu i rozstępów. Preparaty z domieszką siarki mogą stosować posiadacze bardzo wrażliwej i delikatnej skóry.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Toksyczne relacje międzyludzkie

Czytaj następny

Na czym polega microblading?

Komentarze

Dla Ciebie

Polecamy

Tiger leje do pełna!

Kategorie

Popularne tagi

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).