Colfarm
Siarka – pierwiastek piękności
Siarka to pierwiastek niezwykle ważny dla funkcjonowania całego ludzkiego organizmu. Ma też niebagatelny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Jakie są najlepsze źródła siarki? Co jeść, by cieszyć się urodą?
Siarka to jeden z ważniejszych pierwiastków, który wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Działa odkażająco, antyseptycznie, przeciwzapalnie, przeciwbólowo. Oprócz tego reguluje pracę wątroby i układu trawiennego, transportuje tlen do komórek, wpływa na elastyczność stawów, reguluje pracę układu krwionośnego i bierze udział w syntezie kolagenu.
Siarka - działanie
Siarkę potocznie nazywa się pierwiastkiem piękności. Nic dziwnego. Pierwiastek ten ma duży wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci - wzmacnia naskórek, łagodzi podrażnienia, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, bierze udział w syntezie kolagenu oraz zwalcza wolne rodniki. Dzięki niej skóra starzeje się wolniej, zmiany trądzikowe ustępują, skóra jest jędrna i elastyczna. Siarkę stosuje się również na matowe i łamliwe włosy. Pozwala ona przywrócić zdrowie i blask nawet najbardziej zniszczonym kosmykom.
fot. Medonet
Ponadto siarka reguluje pracę wątroby. Ma bezpośredni wpływ na wydzielanie kwasu żółciowego, przyspiesza też usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Bierze udział w syntezie kolagenu, dlatego pozwala zachować elastyczność stawów, tym samym zapobiega chorobom zwyrodnieniowym i reumatycznym.
Niedobór siarki
Niedobór siarki powoduje znaczące zmiany w organizmie. Szybko zauważymy zaburzenia pracy układu nerwowego, w tym zaburzenia koncentracji, rozdrażnienie i nerwowość. Włosy stają się matowe, paznokcie łamliwe a cera szara i pozbawiona blasku. Mogą pojawiać się również zaczerwienienia i podrażnienia skóry. Długo utrzymujący się stan niedoboru siarki może prowadzić do chorób o podłożu reumatycznym czy zwyrodnieniowym oraz pogorszenia pracy wątroby. Oprócz tego przy niedoborze siarki, minerały takie jak magnez, krzem, sód, mangan, wapń, żelazo i potas są gorzej przyswajane przez organizm.
Najlepsze źródła siarki
Najlepsze źródła siarki to produkty wysokobiałkowe. Pierwiastek ten znajdziemy w:
- mięsie, głównie indyku, wołowinie i wieprzowinie,
- podrobach,
- jajkach,
- twarogu,
- mleku,
- soczewicy,
- cebuli,
- czosnku,
- brokułach,
- chrzanie,
- rzodkiewce,
- rzepie,
- rzeżusze,
- karczochach,
- ciecierzycy,
- morelach,
- płatkach owsianych,
- roślinach strączkowych.
Siarka znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce. Pomaga zwalczać trądzik, reguluje wydzielanie sebum, łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry, zmniejsza widoczność cellulitu i rozstępów. Preparaty z domieszką siarki mogą stosować posiadacze bardzo wrażliwej i delikatnej skóry.