Zgaga to powszechna dolegliwość, której doświadczył niemal każdy z nas. Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku i gardle mogą skutecznie uprzykrzać życie. Co zrobić, gdy dokucza nam zgaga?
O zgadze mówimy wtedy, gdy cofające się do przełyku kwasy żołądkowe wywołują piekący ból. Jeżeli zgaga pojawia się sporadycznie, skuteczne mogą okazać się domowe sposoby. Jednak, gdy problem pojawia się często i nie ustępuje, zalecana jest konsultacja ze specjalistą, ponieważ zgaga może być objawem poważnych schorzeń.
Najczęstsze przyczyny zgagi
Pojawianie się zgagi ściśle związane jest z naszą dietą - to właśnie spożywane jedzenie i napoje ją wywołują. Inną przyczyną jest jedzenie w pośpiechu – wraz z jedzeniem połykamy znaczne ilości powietrza, które może prowadzić do rozluźnienia zwieracza przełyku, a co za tym idzie do wydostania się treści żołądka do przełyku. Warto postawić na mniejsze porcje, a ostatni posiłek spożywać na 3 godziny przed snem. Bezpośrednio po jedzeniu nie powinno się przebywać w pozycji leżącej, ponieważ sprzyja to przemieszczaniu się treści żołądka w górę przełyku. Jednak w walce ze zgagą najważniejsza jest profilaktyka, czyli zbilansowana dieta i zdrowe nawyki żywieniowe.
Aby skutecznie pozbyć się problemu zgagi należy ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z:
- alkoholu,
- kawy i herbaty,
- napojów gazowanych i soków,
- czekolady,
- tłustych i smażonych potraw,
- owoców cytrusowych.
Fot. Fakt
Domowe sposoby na zgagę
Produkty pomagające w walce ze zgagą znajdziemy praktycznie w każdej kuchni. Jednym z nich jest imbir. Żucie plasterka imbiru może zmniejszyć uczucie palenia. Łyżeczkę startego imbiru można zalać szklanką wrzątku i wypić po ostygnięciu. Ulgę może przynieść również szklanka mleka, maślanki lub kefiru. Jednak w tym przypadku zdania specjalistów są podzielone. Jednym mleko przynosi natychmiastową ulgę, u innych potęguje uczucie palenia. Objawy mogą się nasilać, ponieważ żołądek produkuje więcej soków trawiennych, by strawić bogate w tłuszcze i cukry mleko. Dodatkowo, jego kojące właściwości mogą być mylone z niską temperaturą.
Pomocne będzie siemię lniane - łyżkę zmielonych ziaren lnu należy zalać szklanką gorącej wody. Po 15 minutach wypij napój, który powinien mieć konsystencję gęstego kleiku.
Ocet jabłkowy, który zmniejsza kwasowość treści żołądka, to kolejny sprzymierzeniec w walce ze zgagą. Łyżeczkę octu wymieszaj w szklance letniej wody. Dla poprawy smaku można dodać łyżeczkę miodu, który ma właściwości przeciwzapalne i pomoże ukoić podrażnione gardło.
Specjaliści stanowczo odradzają używanie często stosowanej na problemy ze zgagą sody oczyszczonej - wywoływana przez nią zmiana pH kwasów żołądkowych może zatrzymać trawienie i spowodować retencję wody w organizmie.
Komentarze