Czwartek, Listopad 21
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Kilka ciekawostek o popularnym miodzie

Elements envato

Kilka ciekawostek o popularnym miodzie

Na około możemy słyszeć, że miód to samo zdrowie. Dietetycy zalecają go jako naturalny zamiennik cukru: jest zdrowszy, szybciej go trawimy i wspomaga odchudzanie. Niestety, wbrew pozorom, zawiera on bardzo dużo kalorii. Jak więc go jeść i przechowywać, by nie stracił wszystkich swoich właściwości?

Miód – nie dla każdego

Pomimo właściwości miodu nie każdy powinien go jeść – to tak naprawdę bardzo dużo kalorii. Litrowy słoik to około 3 200 kalorii, gdzie tyle samo cukru ma ich 3 860. Nie jest to aż taka różnica, prawda? Wyjątkiem jest to, że miodu jesteśmy w stanie zjeść znacznie więcej, niż samego cukru. Dlatego właśnie miód nie jest wskazany dla:

  • kobiet w ciąży,
  • karmiących piersią,
  • dzieci do 2. roku życia,
  • otyłych,
  • cierpiących na cukrzycę,
  • osób z nadkwasotą,
  • alergików.

Wiecie, jakie ilości miodu są wskazane dla poszczególnych wad? Osoba ważąca więcej niż 70 kg może śmiało sięgnąć po łyżkę miodu dziennie, podczas gdy lżejsze osoby mogą sobie pozwolić na zaledwie łyżeczkę dziennie.

Właściwości lecznicze miodu

Jednak w stwierdzeniu, że miód jest bardzo zdrowy, jest trochę prawdy. Wzmacnia on serce, koi nerwy, goi rany, działa bakteriobójczo i ożywia nasz mózg! Do tego rozcieńczony i podany na zimno działa przeciwbiegunkowo. To jest właśnie ważne: rozcieńczony miód działa znacznie lepiej, niż ten nierozcieńczony! Dodatkowo jest on bardzo bogaty w:

  • potas,
  • chlor,
  • fosfor,
  • magnez,
  • wapń,
  • żelazo,
  • molibden,
  • mangan,
  • kobalt,
  • A,
  • B1,
  • B2,
  • B6,
  • B12,
  • C,
  • kwas foliowy,
  • kwas pantotenowy,
  • biotynę.


(fot. Facebook: Odżywiaj się Zdrowo )

Kilka ciekawostek

Jak się okazuje, w naszym kraju najczęściej sięgamy po miód lipowy: jest on bardzo łatwo przyswajalny i jest całkowicie trawiony w niecałe 2 godziny. Jednak najsławniejszym miodem jest tymiankowy pochodzący ze wzgórz w Grecji. Ciekawe czy słynie on z jakiś dodatkowych właściwości! Słoiki z miodem powinny być przechowywane w chłodnym miejscu (zaleca się trzymanie go w temperaturze od 6 do 10 st. Celcjusza) – dzięki temu będziemy mogli cieszyć się jego właściwościami nawet przez 23 lata!

Ze względu na swoje właściwości i konsystencję miód od dawna używany jest w niektórych kuracjach kosmetycznych. Najczęściej stosuje się do zabiegów nawilżających, rozjaśniających i uelastyczniających skórę. Jest więc w nim więcej zdrowia, niż się wydaje!

 

NaZdrowo

NaZdrowo

Czytaj poprzedni

Najlepsze źródła witaminy C

Czytaj następny

Siedzenie zabija

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).