Na około możemy słyszeć, że miód to samo zdrowie. Dietetycy zalecają go jako naturalny zamiennik cukru: jest zdrowszy, szybciej go trawimy i wspomaga odchudzanie. Niestety, wbrew pozorom, zawiera on bardzo dużo kalorii. Jak więc go jeść i przechowywać, by nie stracił wszystkich swoich właściwości?
Miód – nie dla każdego
Pomimo właściwości miodu nie każdy powinien go jeść – to tak naprawdę bardzo dużo kalorii. Litrowy słoik to około 3 200 kalorii, gdzie tyle samo cukru ma ich 3 860. Nie jest to aż taka różnica, prawda? Wyjątkiem jest to, że miodu jesteśmy w stanie zjeść znacznie więcej, niż samego cukru. Dlatego właśnie miód nie jest wskazany dla:
- kobiet w ciąży,
- karmiących piersią,
- dzieci do 2. roku życia,
- otyłych,
- cierpiących na cukrzycę,
- osób z nadkwasotą,
- alergików.
Wiecie, jakie ilości miodu są wskazane dla poszczególnych wad? Osoba ważąca więcej niż 70 kg może śmiało sięgnąć po łyżkę miodu dziennie, podczas gdy lżejsze osoby mogą sobie pozwolić na zaledwie łyżeczkę dziennie.
Właściwości lecznicze miodu
Jednak w stwierdzeniu, że miód jest bardzo zdrowy, jest trochę prawdy. Wzmacnia on serce, koi nerwy, goi rany, działa bakteriobójczo i ożywia nasz mózg! Do tego rozcieńczony i podany na zimno działa przeciwbiegunkowo. To jest właśnie ważne: rozcieńczony miód działa znacznie lepiej, niż ten nierozcieńczony! Dodatkowo jest on bardzo bogaty w:
- potas,
- chlor,
- fosfor,
- magnez,
- wapń,
- żelazo,
- molibden,
- mangan,
- kobalt,
- A,
- B1,
- B2,
- B6,
- B12,
- C,
- kwas foliowy,
- kwas pantotenowy,
- biotynę.
(fot. Facebook: Odżywiaj się Zdrowo )
Kilka ciekawostek
Jak się okazuje, w naszym kraju najczęściej sięgamy po miód lipowy: jest on bardzo łatwo przyswajalny i jest całkowicie trawiony w niecałe 2 godziny. Jednak najsławniejszym miodem jest tymiankowy pochodzący ze wzgórz w Grecji. Ciekawe czy słynie on z jakiś dodatkowych właściwości! Słoiki z miodem powinny być przechowywane w chłodnym miejscu (zaleca się trzymanie go w temperaturze od 6 do 10 st. Celcjusza) – dzięki temu będziemy mogli cieszyć się jego właściwościami nawet przez 23 lata!
Ze względu na swoje właściwości i konsystencję miód od dawna używany jest w niektórych kuracjach kosmetycznych. Najczęściej stosuje się do zabiegów nawilżających, rozjaśniających i uelastyczniających skórę. Jest więc w nim więcej zdrowia, niż się wydaje!
Komentarze