Kawa z cytryną - dlaczego warto połączyć te 2 składniki? Dowiedz się więcej!

smakosze

Kawa z cytryną - dlaczego warto połączyć te 2 składniki? Dowiedz się więcej!

Kawa - ten magiczny napój pobudza nas i dodaje rano energii. Jak się okazuje warto połączyć go z cytryną! Dlaczego? Sprawdźmy to! 

Prosto z Rzymu

Cała historia kawy z cytryną narodziła się w Rzymie. To właśnie tam ją wynaleziono, ale dlaczego właśnie cytryna a nie mleko? Może dlatego, że ten maleńki owoc zmniejsza negatywny wpływ kofeiny na nasz organizm! Kawa skropiona sokiem z cytryny dodaje także większej ilości energii, a jednocześnie zmniejsza negatywny wpływ jej picia na nasz organizm.

Jest ona dobra dla osób, które mają niskie ciśnienie czy też cierpią na migreny. Pomoże też poradzić sobie ze zmęczeniem na kacu. I co najciekawsze, kawa z dodatkiem cytryny ułatwi zrzucenie zbędnych kilogramów. Oczywiście pod warunkiem, że nie będziemy jej słodzić.

fot. Dbam o siebie

Podwójne działanie

Jak wiemy, kawa przyspiesza nasz metabolizm i spalanie tłuszczu, a także hamuje apetyt. W rezultacie pomaga nam schudnąć, zwłaszcza w okolicach brzucha. Sok z cytryny działa oczyszczająco na organizm i również wspomaga trawienie. Sam w sobie nie jest kaloryczny, natomiast pomaga przedłużyć uczucie sytości. Tak więc kawa zakwaszona sokiem z cytryny działa z podwójnym uderzeniem.

Jak przygotować napar? Wystarczy, że wyciśniemy sok z plasterka cytryny do kawy lub dodamy sparzoną wcześniej skórkę do filiżanki. Gotowe! Smaczne i zdrowe!

Jeżeli szukasz ciekawych, kawowych propozycji sięgnij do naszych artykułów! Tutaj znajdziesz coś na zimno. Tu natomiast zdrową i sycącą kawę. Ostatnia propozycja to napój influencerów, sprawdź to i rozkoszuj się!