Poradnik Zdrowie
Co jeść na kolację, by nie tyć i dobrze spać?
Kolacja to najbardziej problematyczny posiłek w ciągu dnia, szczególnie dla osób, które są na diecie odchudzającej. Trzeba podkreślić, że kolacji nie można pomijać, niezależnie od diety i przekonań. Co zatem jeść, by nie tyć i dobrze spać? O której godzinie jeść ostatni posiłek?
Kolacja a odchudzanie
Żeby schudnąć, trzeba wytworzyć deficyt kaloryczny - musimy zjeść mniej, niż nasz organizm potrzebuje w ciągu dnia, by zaczął sięgnąć po zapasy w postaci tkanki tłuszczowej. Pomijanie akurat kolacji nie sprawi, że stracimy na wadze. Równie dobrze możemy pominąć inny posiłek w ciągu dnia i o ile będzie to powodowało deficyt kaloryczny – schudniemy.
Nie zmienia to faktu, że właśnie wieczorem najczęściej mamy ochotę na niezdrowe przekąski. Dodatkowo często dochodzi kwestia zmęczenia po całym dniu i braku chęci przygotowywania pełnowartościowego posiłku. W rezultacie sięgamy po ulubione, gotowe produkty. Niektórzy też jedzą przez cały dzień jedzą niewiele z braku czasu, a kolacja stanowi jedyny większy posiłek w ciągu dnia. Innym czynnikiem wpływającym na jakość kolacji są emocje, takie jak stres, smutek czy znudzenie. Zmęczenie całym dniem tylko potęguje uczucie głodu i nasila ochotę na wysokokaloryczne produkty.
O której jeść kolację? Ostatni posiłek dnia najlepiej jeść około 2-3 godziny przed snem. Nie jest zatem konieczne, by kolację zjeść do godziny 18 – chyba, że kładziemy się spać między 20 a 21. Jeśli chodzimy spać o 23:00, to z bez obaw można zjeść około 20.
fot. Kalendarzrolników.pl
Co zjeść na kolację?
Co zjeść na kolację, aby dobrze spać? Kolacja powinna być lekkostrawna, co oznacza krótki czas trawienia. W przeciwnym razie mogą pojawić się dolegliwości ze strony układu pokarmowego – bóle brzucha, nudności, wzdęcia, zgaga, a także koszmary czy bezsenność. W nocy przemiana materii zwalnia, tkanki regenerują się. Wieczorny posiłek nie powinien zawierać dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, a obfitować w nienasycone kwasy tłuszczowe, które budują komórki oraz tkanki. Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są: oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy włoskie i ryby. Porcja warzyw i owoców korzystnie wpłyną na perystaltykę jelit, chroniąc przed zaparciami. Produkty polecane na kolację to sałatki, chude mięsa i ryby, chudy lub półtłusty nabiał, pieczywo pełnoziarniste, migdały, orzechy włoskie, ryż, płatki owsiane, kasze, kiwi, wiśnie i banany.
Czego nie jeść na kolację? Nie zaleca się spożywania napojów pobudzających, które zawierają kofeinę, czyli kawy, herbaty oraz napojów typu cola oraz energetyzujących. Ostatni z nich powinien być wypity 6h przed snem. Wieczorem najlepiej także zrezygnować z dań smażonych, grillowanych, pikantnych, zawierających duże ilości tłuszczu zwierzęcego – obciążają układ pokarmowy, co w efekcie może prowadzić do problemów z zaśnięciem i zaburzeń snu. Słodkie przekąski też nie będą dobrym wyborem, ponieważ gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi.